Dispoziția ne poate strica sau ne poate salva ziua. Tocmai de aceea, cercetătorii și psihologii au căutat ce anume ne poate îmbunătăți dispoziția, astfel încât să ne bucurăm de fiecare zi din viața noastră. Iată cum fericire, recunoștința și optimismul sunt instrumente ce ne ajută să ne simțim bine cât mai mult timp.
“Când creierul nostru caută aspectele pozitive în permanență și se focalizează pe acestea, beneficiem de trei dintre cele mai importante instrumente care ne stau la dispoziție: fericirea, recunoștința și optimismul”, spune Shawn Achor, absolvent de Harvard și autorul cărții Avantajul fericirii.
Fericirea este o stare greu de atins, dar când o simți prin toți porii este starea aceea supremă în care te simți bine la superlativ. E evident că într-o astfel de stare acorzi atenție aspectelor pozitive din jurul tău și, astfel, îți întărești starea de bine.
În ceea ce privește recunoștința, psihologul Robert Emmons, care și-a petrecut aproape întreaga carieră studiind recunoștința, a descoperit că puține lucruri în viață sunt atât de importante pentru bunăstarea noastră.
Sunt nenumărate studii, inclusive unul realizat de Esther Perrel, care spun că oamenii care practică recunoștința sunt mai energici, mai inteligenți emoțional, mai toleranți și “este mai puțin probabil să fie deprimați, anxioși sau singuratici”, cum spune Shawn Achor în Avantajul fericirii.
Și recunoștința nu este prezentă doar la oamenii care sunt deja fericiți, spun cercetătorii. Recunoștința s-a dovedit a fi o cauză semnificativă pentru rezultate pozitive, pentru percepția asupra a ceea ce se întâmplă în viață. În cartea sa, Avantajul fericirii, xxxxx spune că în nenumărate studii în care cercetătorii aleg la întâmplare voluntari și îi instruiesc să fie recunoscători o perioadă de câteva săptămâni, aceștia devin mai fericiți și mai optimiști, se simt mai conectați social, se bucură de un somn mai bun și chiar au mai puține dureri de cap decât cei din grupurile de control.
Ceea ce demonstrează că focalizarea pe lucrurile bune din viața noastră, recunoștința față de noi înșine, de cine suntem, ce am realizat, ne ajută să navigăm mai ușor prin realitatea care poate fi, uneori, copleșitoare.
A treia forță care ne ajută să ne simțim bine este optimismul. Cu cât creierul selectează din ce în ce mai multe lucruri pozitive, cu cât se focusează pe ele, cu atât este de așteptat ca această tendință să se perpetueze și, prin urmare, cu atât devii mai optimist.
Studiile despre optimism arată că optimiștii stabilesc mai multe obiective (și chiar obiective mai dificile) decât pesimiștii și depun mai mult efort pentru atingerea lor, sunt mai perseverenți în fața dificultăților și depășesc mai ușor obstacolele. “De asemenea, optimiștii se descurcă mai bine în situațiile foarte stresante și sunt mai capabili să-și păstreze buna dispoziție în perioadele grele – aptitudini esențiale pentru un randament ridicat într-un mediu de muncă exigent”, spune autorul în Avantajul fericirii.
Așa cum un alt studiu arată că doar anticiparea unor rezultate pozitive mărește cu aproape 30% șansele ca acestea să apară, și a rămâne optimist în viață te ajută să fii mai aproape de ceea ce îți dorești.
Atunci când ne antrenăm creierul să vadă lucruri pozitive, să simtă fericirea, să practice recunoștința să crească optimismul, e ca și cum creierul rămâne deschis la posibilitate. Psihologii numesc aceasta „codare predictivă” (predictive encoding): „Anticiparea unui rezultat pozitiv codează efectiv creierul pentru a recunoaște acel rezultat atunci când el apare în realitate.”
Foto: Fuu J pentru unsplash.com