Cu toții, prin tot cee ce facem ne dorim să fim mai fericiți. Dar cum putem să ne împlinim această dorință, mai ales în vremurile grele pe care le trăim? Oamenii de știință vin cu rezultatele mai multor cercetări care ne spun că este foarte simplu să devenim mai fericiți!
Una dintre cele mai rapide modalități de a-ți stimula propria fericire, conform oamenilor de știință, este să te angajezi în acte de bunătate față de ceilalți. Acesta este un lucru pe care copiii par să îl facă intuitiv. Studiile efectuate în America, China și Olanda au descoperit că, în general, copiii mici prezintă un nivel de fericire mai mare atunci când împart un aliment care li se pare delicios decât atunci când primesc acel aliment.
Acest lucru nu funcționează doar cu copiii: se pare că și adulții se simt mai fericiți atunci când se angajează în acțiuni de caritate.
Ce se întâmplă dacă nu ai bani de oferit? Fără griji, timpul este la fel de eficient. Cercetările arată că oamenii se simt mai fericiți când își folosesc timpul liber pentru a fi alături de persoanele dragi sau pentru a face acte caritabile. De exemplu, o examinare a peste 17 studii longitudinale, cu peste 74.000 de participanți, a constatat că voluntarii au avut o satisfacție de viață semnificativ mai mare și rate mai mici de depresie decât non-voluntarii. Acest model a fost reprodus în peste 130 de țări și este valabil indiferent dacă țările sunt bogate sau sărace.
Deci, de ce acțiunea de a dărui altora ne sporește fericirea? Există o mulțime de teorii psihologice, dar motivul ar putea fi foarte simplu: Studiile de neuroimagistică au descoperit că atunci când oferim donații caritabile se activează centrele de recompensă ale creierului nostru.
Fă acte de bunătate
Dacă ești capabil să faci voluntariat și / sau să donezi unei organizații caritabile, este minunat. Fă-o. Ideea de bază este că, dacă îi tratezi pe ceilalți cu bunătate, vei ajunge să fii tu însăți o persoană mai bună și mai fericită. Pentru a încerca această tehnică, gândește-te la o zi obișnuită din viața ta și identifică o situație în care ai tendința de a te enerva sau supăra pe o altă persoană – ar putea fi soțul/ soția, un membru al familiei, un prieten sau un coleg de muncă. Apoi întreabă-te: „Dacă aș fi o persoană mai fericită, cum aș putea reacționa față de această persoană”. Cum i-ar întâmpina o persoană mai fericită la începutul zilei? Cum ar răspunde o persoană mai fericită la textul sau e-mailul primit? Ce lucru drăguț ar face o persoană mai fericită pentru a le arăta că îi pasă?
Apoi, aplică schimbarea fără așteptări vis-a-vis de ceea ce ai putea obține în schimb. Fă asta în mod repetat și vei vedea că, atunci când vine vorba de fericire, dacă dai puțin, primești enorm înapoi, în cele din urmă.