Cum reacţionează fiecare organ al corpului la panica produsă de COVID-19?

Andra Tănăsescu, psiholog, ne-a explicat cum reacţionează fiecare organ la panica produsă de coronavirus.
  • Publicat:
Cum reacţionează fiecare organ al corpului la panica produsă de COVID-19?
FOTO: shutterstock / Cum reacţionează fiecare organ al corpului la panica produsă de COVID-19?

Cu această criză – economică, socială, emoţională – întreagă situaţie devine riscantă pentru sănătatea noastră dacă alegem să punem capac tuturor emoţiilor pe care le trăim în această perioadă. Frica, furia, confuzia, nesiguranţa, revolta, ura, panica, incertitudinea – aceste reacţiile psiho-somatice în perioada de criză au devenit foarte dese şi intense, iar dureri de cap, afecţiuni ale sistemului digestiv, afecţiuni ale rinichilor, ale urechilor, ameţeală, greaţă, etc., toate sunt semne clare ale nivelului de stres sub care trăieşte fiecare această perioadă de criză, este de părere Andra Tănăsescu, psiholog şi vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).

Cum reacţionează capul la panica produsă de COVID-19?

În opinia specialistului, capul are legătură cu ceea ce ştim că suntem, ceea ce vrem să fim şi cu ceea ce alegem să credem despre viaţă. Are legătură cu identitatea noastră, cum modul în care ne percepem pe noi înşine, ca fiind diferiţi, unici, speciali. Reacţiile psihosomatice la nivelul capului pot veni dintr-o respingere puternică a realităţii actuale, o rezistenţă la schimbare, inflexibilitate, dificultăţi de adaptare şi o pierdere a identităţii (ce poate veni din pierderea unei persoane dragi, pierderea job-ului, a unei relaţii, a scopului, etc).

“Ce poţi face în acest sens? Urmăreşte timp de o săptămână şirul gândurilor tale şi notează-le într-un carneţel. Reciteşte la câteva ore ce ai scris şi apoi reformulează, tot în scris. Spre exemplu: „Nu mai am job, mă simt inutil/ă.” => „Fac/Sunt … (mâncare, cumpărături/suport moral, iubitor/oare) pentru mine şi pentru cei din jur” (poate fi util şi în cazul atacurilor de panică – atunci când simţi că începe agitaţia, începe să scrii şi urmăreşte-ţi respiraţia, pe măsură ce scrii). Citeşte reformulările şi îmbunătăţeşte unde simţi nevoia. Reciteşte-le de fiecare dată când observi că gândurile tale merg în direcţia nedorită. Astfel, îţi vei ţine focusul pe lucrurile pozitive, concrete şi productive”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Cum reacţionează urechile la panica produsă de COVID-19?

De asemenea, urechile au legatură evident cu ceea ce „auzim”. În aceaioarstă perioadă, multor persoane le este frică de ceea ce pot auzi, nu mai vor să audă sau pot simţi frică de viitor (afecţiuni la urechea dreaptă).

Fie că este din revoltă, fie că este din frică, este important să ne detaşăm şi să lăsăm lucrurile să fie. Ce poţi face? Observă care este cauza/activitatea care te face să simţi frică sau furie şi alege să faci altceva în loc. Spre exemplu: Observ că mă dor urechile când ascult ştirile despre situaţia actuală. => Aleg să ascult muzică preferată în loc şi să mă detaşez”, spune psihologul.

Cum reacţionează gura la panica produsă de COVID-19?

Gura/Dinţii – partea superioară are legătură cu partea noastră feminină, definită prin: atenţia la detalii, creativitate, capacitatea de a construi visuri de viitor, empatie. Partea inferioară are legătură cu partea masculină, anume cu: capacitatea de a analiza, decide şi acţiona pentru îndeplinirea visurilor. Dezechilibrul între cele două aspecte sau incapacitatea temporară de a face ceva în direcţia obiectivelor noastre se poate manifesta la nivelul gurii/dinţilor.

“Reaminteşte-ţi că este o situaţie temporară. Totul va trece şi lucrurile vor reveni la normal. Ai răbdare şi profită de acest timp pentru a stabili obiective personale. Poate ţi-ai dorit mereu să înveţi ceva sau poate este momentul ideal să lucrezi la propria dezvoltare personală. Sau foloseşte timpul pentru a găsi strategii noi pentru afacerea ta. Scrie o listă de calităţi şi defecte personale şi observă-le. În ce situaţii pot fi defectele tale, calităţi? Notează-ţi pe un carneţel. Poţi continua prin a face o listă de realizări personale şi o lista de realizări pe care vrei să le obţii în viitor”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Cum reacţionează nasul la panica produsă de COVID-19?

Nasul – este legat de instinctul nostru, de capacitatea de a simţi persoane, situaţii, decizii potrivite sau nu pentru noi. O problemă în această zonă poate arăta refuzul nostru de a ne asculta instinctul, care ştie ce ni se potriveşte cu adevărat.

Profită de această perioadă pentru a face o instrospecţie serioasă. Ce te face să te simţi cu adevărat fericit/ă, împlinit/ă? Care este viaţa pe care îţi doreşti cu adevărat să o trăieşti? Ce este cu adevărat important pentru tine, pentru a simţi şi a trăi viaţa pe deplin, cu bucurie şi relaxare? Spre exemplu: „Mi-am pierdut jobul (business-ul) din cauza crizei.” => „Am timp să mă apuc să învăţ…! / Fac toate lucrurile pe care le-am amânat!”, afirmă specialistul.

Cum reacţionează gâtul la panica produsă de COVID-19?

Gâtul – este expresia capacităţii şi deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, de a cere ajutorul atunci când este necesar. Problemele apărute în zona gâtului reprezintă un semnal ce ne atrage atenţia asupra flexibilităţii (lipsa ei, mai exact) de a vedea situaţiile şi soluţiile posibile din mai multe perspective.

Riscul în această perioadă este să rămânem „fixaţi” asupra unei singure perspective (cea mai tragică, de cele mai multe ori) gâtul nostru manifestând dureri, „înţepeniri”, etc. Refuzul de a vorbi, izolarea faţă de ceilalţi (nu cea în casă, ci în suflet), refuzul de a ne exprima emoţiile, de a spune ce ne doare, pot să ne dezechilibreze atât emoţional, cât şi fizic şi ne limitează capacitatea de a înţelege care este abordarea cea mai potrivită situaţiei. Ce poţi face? Vorbeşte despre ceea ce simţi! Acum, mai mult ca niciodată, toţi simţim frică, nesiguranţă. Toţi trăim în incertitudine şi asta este foarte evidentă pentru toată lumea! Lasă ruşinea de-o parte şi deschide-ţi sufletul! Fie că alegi să suni un prieten, pe cineva din familie, un psiholog/terapeut, un preot, un ghid spiritual, sau pe oricine altcineva, este important să o faci! Te va ajuta să pui în mişcare emoţiile şi să te descarci. În felul acesta, poţi preveni apariţia oricărui blocaj sau afecţiune şi îţi vei putea păstra sănătatea, pe toate planurile existenţei tale”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Cum reacţionează ficatul la panica produsă de COVID-19?

Ficatul – reprezintă sediul iertării, al acceptării şi are de suferit atunci când reprimăm furia. Conflictul interior, furia orientată asupra propriei persoane sau asupra celor din exterior (a deciziilor guvernamentale, a situaţiei, a celor care continuă să iasă la plimbare, etc), sentimentul neîmplinirii, critica, judecata, toate pot afecta buna funcţionare a ficatului.

Ca urmare a unui conflict între raţional şi emoţional, ficatul poate avea de suferit, prin dereglarea bunei funcţionări a acestuia. Dorinţa de a ieşi confruntată cu interdicţia de a o face, credinţele contradictorii asupra situaţiei, lipsa de credinţă în cursul firesc al lucrurilor, blochează capacitatea ficatului de a procesa şi de a curăţa toxinele din organism. Opreşte-te din a te înfuria. Cei care ignora regulile vor ieşi, indiferent că stai tu în casă şi dai cu pumnii în masă, sau nu. Atâta tduimp cât nu poţi influenţa situaţia în nici un fel, ce rost are să îţi rişti sănătatea, judecând şi înfuriindu-te pe lucrurile care sunt în afara controlului tău? Protejează-ţi mintea şi sufletul şi fă ceea ce ştii că este mai bine. Odată ce ieşim din această situaţie, este important să fim cu toţii sănătoşi pe toate planurile, astfel încât să putem să ne revenim repede, lucrând în echipă”, ne sfătuieşte psihologul.

Cum reacţionează rinichii la panica produsă de COVID-19?

Rinichii – reprezintă centrul exprimării de sine, al exprimării talentelor sau capacităţilor, al dorinţelor sau credinţelor. Mai mult decât atât, rinichii sunt „responsabili” de procesarea fricii şi a tristeţii. Dacă reprimăm ceea ce simţim, dacă renunţăm la noi înşine, pe motivul că „oricum, ce rost mai are”, atunci putem manifesta diferite dezechilibre în funcţionarea rinichilor.

Fă o listă cu toate fricile pe care le simţi în acest moment şi apoi scrie toate lucrurile care îţi provoacă tristeţe. Selectează care sunt lucrurile pe care le poţi controla şi asupra cărora poţi acţiona pentru a le schimba. Pe acestea, aşează-le în ordinea priorităţilor şi a posibilităţilor şi setează-ţi un interval de timp pentru a le realiza. Sub lista lucrurilor asupra cărora nu ai control, scrie toate beneficiile/lecţiile pe care ţi le aduc. Observă modul în care, chiar şi cele mai rele lucruri, îţi transmit ceva despre tine, te ajută să te cunoşti, să înveţi şi să evoluezi. Spre exemplu: „Observ că mă simt neputincios atunci când nu pot avea control asupra situaţiei mele. => Mi-am limitat oportunităţile, căutând să am controlul mereu. Am oportunitatea de a încerca ceva cu totul nou şi să obţin ceva mult mai bun decât mă aşteptam iniţial”, afirmă Andra Tănăsescu

Cum reacţionează plămânii la panica produsă de COVID-19?

Plămânii. Corpul se încarcă cu energie, cu viaţă, cu iubire, prin respiraţie. Atunci când ne „ţinem respiraţia”, pot apărea afecţiuni la nivelul plămânilor. Stările de depresie, de doliu, de tristeţe profundă, nemanifestată sau neverbalizată, precum şi frica de a trăi sau de a „inspira viaţă” sunt poate unele dintre cele mai mari motive ale bolilor sistemului respirator.

Ştiu că este o perioadă stresantă, din foarte multe puncte de vedere. Tristeţea şi frica sunt trăite la nivel global. Este important să fim conştienţi de propriile emoţii şi să gestionăm într-un mod sănătos ceea ce se întâmplă cu noi. În cazul fricii, este important să ne reamintim că suntem în siguranţă, mai ales dacă respectăm indicaţiile date de autorităţi. Frica este bună, atunci când vine vorba să evităm lucrurile care ne pot dăuna sănătăţii sau ne pot pune viaţa în pericol. Dacă o ignorăm, nu rezolvăm nimic. Deveniţi conştienţi de ceea ce simţiţi şi apoi preluaţi controlul! Sunt două variante din care puteţi alege: Să lăsaţi frica să vă controleze sau să preluaţi volanul şi să decideţi voi încotro vă direcţionaţi atenţia şi energia. În cazul tristeţii şi a suferinţei sufleteşti, aveţi răbdare cu voi. Dacă aţi suferit pierderi, găsiţi o persoană căreia să îi împărtăşiţi durerea voastră! Este important să daţi curs tristeţii, să o manifestaţi! Dacă o ţineţi blocată, va provoca multe dezechilibre. Daţi-i drumul, plângeţi dacă aveţi nevoie, scrieţi despre asta într-un jurnal, sunaţi pe cineva apropiat sau apelaţi la un specialist, ne recomandă specialistul.

Cum reacţionează sistemul digestiv la panica produsă de COVID-19?

Sistemul digestiv – reprezinta capacitatea de a „digera” experienţele pe care le trăim şi de a accepta noul. Ura, mânia, frica, regretul legat de trecut, precum şi grija, teama şi îngrijorarea faţă de viitor, favorizează afecţiunile la nivelul stomacului, ale vezicii biliare şi al intestinelor.

Lasă controlul! Ştiu că e mai uşor de zis decât de făcut, însă lasă orice aşteptări ai avut şi planuri. Dacă e ceva ce îţi doreşti din tot sufletul, păstrează-l în minte, fără a te agăţa de asta! Dacă va fi să fie, va veni la tine fără forţă. În schimb, concentrează-te pe tot ce îţi aduce bun această perioadă. Care sunt schimbările pe care le poţi face, ce este nevoie să faci diferit şi cum poţi să-ţi îmbunătăţeşti viaţa de aici încolo? Ce poţi face pentru alţii? Contribuţia personală ajută mult la eliminarea furiei şi aduce în schimb sentimente de împlinire, realizare şi de bucurie”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Cum reacţionează coloana vertebrală la panica produsă de COVID-19?

Într-un final, coloana vertebrală. Printre lucrurile care pot provoca reacţii somatice la nivelul coloanei vertebrale sunt teama de viitor şi lipsa de susţinere financiară, lipsa de susţinere afectivă, sentimentul că eşti neînţeles şi nesusţinut, impresia permanentă că ai responsabilităţi greu de suportat sau teama de viitor.

“Coloana vertebrală reprezintă sprijinul, protecţia şi este asemeni unui „stâlp” de susţinere al sinelui. Aceasta poartă amprenta împlinirilor noastre, a blocajelor şi a temerilor, a refuzului de a evolua, de a iubi şi a tuturor suferinţelor. Revolta faţă de cei din jur, de propria persoană sau de „soartă”, lipsa de flexibilitate în faţa neprevăzutului, provoacă afecţiuni la nivelul coloanei dacă nu sunt exprimate sau dacă sunt exprimate şi trăite mult prea intens. Cere ajutorul! Lasă ruşinea! Toţi trecem, mai mult sau mai puţin, prin provocări şi pentru majoritatea este greu! Dacă ne închidem în noi înşine, tot ce vom face va fi să ne îmbolnăvim. Ieşiţi la lumină şi vorbiţi despre ce se întâmplă cu voi. Sunt multe persoane care oferă servicii pentru cei care au nevoie. Căutaţi, sunaţi, cereţi! Sunt restaurante care asigură mâncare pentru cei care nu îşi pot permite. Sunt companii care oferă servicii gratuite cui le sunt necesare. Sunt terapeuţi din mai multe domenii care oferă sesiuni de suport emoţional în această perioadă! Ieşiţi din mintea voastră şi apelaţi la ceilalţi cu încredere”, spune specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News