Statisticile spun negru pe alb că hărţuirea sexuală este încă prezentă în destul de multe birouri.
În urmă cu câţiva ani, conform Comisiei pentru oportunităţi egale în ceea ce priveşte angajarea, femeile au înaintat 86% dintre plângerile împotriva actelor de hărţuire sexuală.
De asemenea, aceste situaţii le afectează covârşitor în special pe femeile tinere.
Trebuie să fii conştientă de un lucru: o parte din munca cu persoane de sex opus este formată din amuzamentul, glumele şi tachinările care apar în mod natural în relaţiile cu oamenii cu care ajungi să petreci majoritatea timpului.
Remarci îndrăzneţe apar, şi probabil chiar tu ai lansat posibilitatea unor întrebări despre viaţa ta sexuală, ceea ce este perfect OK, atâta vreme cât nu periclitează niciun asepct profesional al activităţilor tale.
Adică, indiferent de felul în care ai decis să te porţi, acesta nu trebuie să dăuneze reputaţiei tale într-un fel care, de exemplu, ar amâna o promovare, ar putea stârni bârfe deranjante în birou sau ar putea să te pună într-o poziţie compromiţătoare faţă de şeful sau colegii tăi.
Statisticile privind repercusiunile hărţuirii sexuale sunt şocante. Conform unui studiu publicat în Administrative Science Quarterly, femeile sunt de 9 ori mai dispuse să-şi părăsească slujba decât bărbaţii, de cinci ori mai dispuse la transfer şi de trei ori mai în pericol să-şi piardă slujba din cauza hărţuirii sexuale.
Aşadar, dacă din cauza unei probleme cu un coleg te gândeşti să-ţi părăseşti jobul sau să te transferi în altă parte, atunci este momentul să acţionezi.
Află dacă alte femei se simt hărţuite de aceeaşi persoană sau, în general, dacă nu se simt confortabil din această cauză la birou. Cu cât vă strângeţi mai multe, cu atât mai sigur veţi rezolva problema.
Este, de asemenea, important să cunoşti politica companiei sau a organizaţiei tale în ceea ce priveşte hărţuirea sexuală. Fiecare firmă are un tip diferit de abordare. Poţi să obţii aceste informaţii de la departamentul de resurse umane sau din regulamentul intern.
De asemenea, ar trebui să cunoşti politica şi procedura pe care le urmează compania ta în ceea ce priveşte raportarea actelor de hărţuire sexuală. De exemplu, trabuie să ai dovezi (e-mailuri, conversaţii telefonice sau alt gen de dovezi)? Gândeşte-te la toate posibilităţile înainte de a completa raportul oficial.
Martha Langelan, High Garner şi Catherine MacKinnon au scris o carte „Back Off! How to confront and stop sexual harassment and harassers”. Cartea arată că oricare dintre următoarele tipuri de comportamente nedorite constituie hărţuire sexuală: