Cel mai greu moment în lupta cu depresia este ACCEPTAREA că suferi de o afecțiune mintală. Tocmai la această etapă vei avea nevoie de sprijinul unei persoane de încredere care să îți explice de ce ai ajuns pe acest drum și încotro să o apuci.
Persoana care suferă de depresie, indiferent că este o depresie postpartum, depresie psihotică, depresie sezonieră, o tulburare depresivă majoră sau oricare alt tip de afecțiune mintală, tinde să se izoleze până și de cele mai apropiate persoane cu gândul că ar putea să le provoace vreun rău. În așa mod, problema se agravează și mai mult pentru că toată încărcătura psihologică va crește. Știm că este greu să vorbești despre problemele tale și practic „să îți pui sufletul pe tavă”, de aceea este esențial să găsești persoana potrivită care să te ia de mână și să te ghideze pe drumul spre vindecare.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să găsești terapeutul potrivit.
O recomandare de la un prieten, coleg sau medic în care ai încredere este un bun început pentru a găsi un terapeut care ar putea fi potrivit pentru tine. Important este să ții cont de faptul că este posibil să ai nevoi și obiective diferite de la terapie decât persoana care face recomandarea.
Un număr mare de organizații și asociații de sănătate mintală mențin baze de date actualizate ale terapeuților autorizați. Poți căuta consiliere pe un subiect care te interesează, cum ar fi consilieri de căsătorie și de familie sau terapeuți care se concentrează pe consumul de droguri și alcool.
Ce vrei să realizezi în terapie? Atunci când tu și terapeutul tău lucrează împreună pentru aceleași obiective, perspectiva ta va fi mai bună.
Poate vrei să te debarasezi de anumite dependențe, poate treci printr-o pierdere semnificativă, ai careva „schelete” din trecut de care vrei să scapi sau poate jobul este o sursă de stres și nu știi cum să te descurci cu asta. Poate crezi că un anumit tip de medicamente te poate ajuta cu simptomele, și vei dori să găsești un psihiatru sau un medic care să îți prescrie medicamentele potrivite. Poate dorești să faci parte dintr-o rețea de susținere de oameni care îți vor înțelege durerea.
Obiectivele tale se pot schimba pe măsură ce lucrezi cu un terapeut. Este absolut normal să discutați cu terapeutul despre schimbarea planului de tratament pe măsură ce nevoile tale evoluează.
Este un instrument care te va ajuta să explorezi tipul de terapie pe care îl dorești. De asemenea, te va asocia cu un terapeut autorizat și acreditat cu care poți lucra online sau prin telefon.
Unii oameni consideră că o platformă de terapie digitală este mai convenabilă și mai accesibilă decât terapia în cabinet. Mai mult decât atât, persoanele sunt mai predispuse să vorbească despre subiecte delicate atunci când vorbesc fără contact vizual.
Când te întâlnești cu terapeutul, fie că este online, la telefon sau în persoană, este normal să uiți complet întrebările pe care ai vrut să le adresezi. Pentru a te asigura că vei primi răspuns la tot ce contează pentru tine, notează-le într-un carnețel sau într-o aplicație mobilă.
Indiferent de câte licențieri profesionale are terapeutul tău, propriile sentimente de încredere și confort ar trebui să fie prioritatea ta. Cu siguranță terapia va fi inconfortabilă din când în când și te va duce cu gândul să renunți.
Evident că veți discuta despre subiecte dificile, personale și sensibile. Dar dacă te simți inconfortabil cu terapeutul tău din orice alt motiv, este bine să cauți pe altcineva.
Până la urmă ceea ce te va ajuta cel mai mult este faptul cât de multă încredere vei avea în terapie și în terapeutul tău. De aceea, investește atât timp și efort cât este necesar până vei găsi persoana potrivită sufletului și minții tale.