Cum să fii productivă când lucrezi de acasă

Lucrul de acasă nu e atât de uşor pe cât poate părea la prima vedere. Iată câteva sfaturi utile ce te pot ajuta să fii mai productivă când lucrezi de acasă!
  • Publicat:
Cum să fii productivă când lucrezi de acasă

Pandemia de coronavirus ne-a luat, cum altfel, prin surprindere. În luna ianuarie, „punctişorul” mic şi roşu din China nu părea să ameninţe întreaga planetă, dar iată că lucrurile au escaladat rapid şi acum, de voie, de nevoie, trebuie să lucrăm de acasă, cei care putem şi cărora şefii le permit această „aroganţă”, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. 

Însă lucrul de acasă nu e atât de uşor pe cât poate părea la prima vedere. 


În special cei cu copii au motive de obiectat, pentru că micuţii sunt foarte energici şi tot timpul curioşi. Iar bieţii părinţi, pe bună dreptate, abia se pot concentra asupra sarcinilor zilnice alocate jobului. Mărturie stă Jurnalul de carantină al colegei noastre.

Cât despre cei fără copii, riscul este să lenevească, să „îi tragă patul” sau să nu îşi organizeze eficient timpul, găsindu-se astfel deseori în situaţia de a bate în tastatură la miezul nopţii, când ar trebui să se odihnească.

Am pregătit mai jos o serie de sfaturi utile ambelor categorii amintite.

Începe-ţi ziua cu un duş, scapă de pijamale şi aranjează-ţi părul

Chiar dacă e tentant să zaci toată ziua în pijamale, este indicat să porţi haine confortabile, pe care le-ai purta în mod normal şi la muncă. De asemenea, faptul că nu mai trebuie să dai ochii cu şeful sau cu colegii nu înseamnă că trebuie să stai nespălată cu zilele. Înainte să iei micul dejun, obligatoriu, fă-ţi un duş! Astfel, nu numai că te vei simţi fresh, dar vei avea şi mai mult spor.

Nu în ultimul rând, ai grijă şi la aspectul părului. Un coc ciufulit în vârful capului e soluţia cea mai simplă, dar ca să te simţi cu adevărat ca la job, trebuie să respecţi rutina de beauty ante-pandemie: coafat, machiat etc. Nu se ştie niciodată când trebuie să faci un Zoom cu şeful sau cu nişte clienţi importanţi, deci trebuie să fii tot timpul aranjată!

Pune-ţi la punct un colţişor de lucru doar al tău

Poate fi un spaţiu în balcon (dacă eşti norocoasă să ai parte de acest lux), un colţ de sufragerie amenajat cu tot ce-ţi trebuie sau chiar bucătăria. Important e să fie locul TĂU şi nimeni să nu te deranjeze.

E de preferat să eviţi canapeaua sau patul, pentru că, deşi par locuri confortabile, nu îţi asigură o postură corectă şi te poţi pricopsi în scurt timp cu dureri de spate şi senzaţia de gât înţepenit, dar şi cu… somnolenţă.

Organizează-te

Cel mai important lucru de care trebuie să ţii cont atunci când lucrezi de acasă este organizarea timpului. E uşor să fii distrasă de diverse zgomote, de alergatul copiilor prin casă, de proviziile cumpărate care te aşteaptă să le găteşti, de ştirile de la televizor, de mesajele de pe Facebook, Whatsapp etc.

Chiar dacă pare imposibil, poţi ignora toate acestea şi poţi deveni productivă. Vezi aici ce jocuri distractive şi educative recomandă psihologul în această perioadă.

Fă-ţi liste „to-do” la începutul fiecărei zile, pe ore, şi încearcă să le respecţi la virgulă. Cu copiii vei avea ceva de furcă, dar cu puţină răbdare o poţi scoate la capăt şi la acest capitol.

Sună o colegă de muncă sau chiar pe şeful, din când în când

Să lucrezi de acasă e destul de monoton, mai ales dacă nu eşti obişnuită cu acest stil de lucru. La un moment dat te simţi singură, nevorbită. Poate avea de suferit inclusiv starea ta emoţională. Ca să nu pici în plasa nostalgiei ante-pandemie, pune mâna pe telefon şi sună o colegă de muncă sau, de ce nu, chiar pe şeful. Sau poţi chiar să faci un video-call cu toţi la un loc.

Aşa puteţi pune la punct o strategie, vă puteţi consulta în privinţa unor sarcini de serviciu sau a anumitor îngrijorări ori pur şi simplu „staţi la o bârfă”, mai povestiţi una-alta, ce mai gătiţi, ca să mai uitaţi de nenorocirea din jur.

Ia o gură de aer

Da, ştim, nu e voie să hălăduim pe străzi, dar asta nu înseamnă că nu poţi lua o pauză (sau două) pentru a ieşi puţin la aer curat în jurul locuinţei. Dacă mai ai de făcut ceva cumpărături, cu atât mai bine, mergi şi pe jos, cât de cât. Află aici ce documente şi motive trebuie să ai pentru a ieşi din casă în timpul autoizolării în contextul COVID-19.

Dacă îţi organizezi bine timpul, cu siguranţă 30 de minute sau o oră nu se vor simţi în programul de lucru. Iar această pauză va da o binemeritată porţie de energie creierului, astfel încât să revii la tastatură cu idei noi şi chef de lucru.

Aminteşte-ţi cât timp pierdeai în mijloacele de transport în comun, pentru a ajunge la serviciu. Profită de vremea frumoasă şi fă câteva exerciţii în aer liber (dar nu în grup!), cât mai aproape de casă. Iar dacă ai un câine, eşti şi mai norocoasă. Poţi să-l scoţi la plimbare ori de câte ori simte nevoia. Bietul căţel s-ar putea să fie totuşi mai plimbat decât îşi doreşte…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult