Cum să găseşti dragostea adevărată

În funcţie de aceşti hormoni se diferenţiază 4 mari tipuri de personalitate, Exploratorul, Conducătorul, Constructorul şi Negociatorul. Ca să-ţi găseşti dragostea adevărată, este esenţial să te cunoşti pe tine însuţi şi să trăieşti în acord cu propria-ţi identitate.
  • Publicat:
Cum să găseşti dragostea adevărată

Suntem un cocktail de hormoni. Rămâne însă definitorie pentru personalitatea unui om acea compoziţie chimică” înnăscută, proprie fiecăruia în parte şi bazată pe un număr de 4 sisteme: dopamina, testosteronul, serotonina şi estrogenul.

În funcţie de aceşti hormoni se diferenţiază 4 mari tipuri de personalitate, Exploratorul, Conducătorul, Constructorul şi Negociatorul. Ca să-ţi găseşti dragostea adevărată, este esenţial să te cunoşti pe tine însuţi şi să trăieşti în acord cu propria-ţi identitate.

 

Există o “vreme a culesului”. În general ne îndrăgostim când suntem pregătiţi. Partenerul cel mai apropiat de perfecţiune se poate afla lângă uşă în momentul în care pătrunzi într-o încăpere, dar sunt şanse nici să nu-l observi dacă nu eşti pregătit să începi o nouă relaţie.

Totuşi, nu ştim de fiecare dată când suntem pregătiţi sau nu; iubirea ne poate ajunge când ne aşteptăm mai puţin. Există însă anumite situaţii în care toate cele 4 tipuri de personalitate sunt extrem de vulnerabile şi pot trăi acest moment: în “perioadele de trecere” din viaţă, în vremurile de tranziţie, de schimbare.

Dacă tocmai te-ai mutat într-un alt oraş, ai început facultatea sau ţi-ai schimbat serviciul, dacă eşti divorţat de curând, dacă tocmai ţi-ai revenit dintr-o relaţie eşuată sau dacă te afli “în trecere” din alt punct de vedere la fel de important, eşti mai predispus să te îndrăgosteşti. Această sensibilitate are la bază, probabil, o componentă chimică. Tranziţiile generează stres şi emoţii puternice.

Anxietatea, panica, teroarea, furia, gelozia, exaltarea, toate acestea activează în creier anumite sisteme chimice care pot înteţi pasiunea. Prin urmare, în timp ce te zbaţi cu schimbările pe care le aduce viaţa, circuitele din creierul tău responsabile de stimulare, energie, putere de concentrare şi motivare te pot împinge către pragul îndrăgostirii. Războiul stârneşte, fără îndoială, pasiunea romantică.

Dr. Helen Fisher, expert în studiul naturii iubirii şi a atracţiei, consideră că fiecare tip de personalitate se îndrăgosteşte în perioade de stres sau de bucurie din motive oarecum diferite.

Exploratorii iubesc schimbarea, noul, situaţiile imprevizibile le dau fiori. În această stare revigorantă, ei pot deveni chiar mai flexibili şi mai optimişti decât de obicei, observând indivizi pe care i-ar fi trecut cu vederea într-un moment mai puţin stimulant.

Constructorii, pe de altă parte, au nevoie de ordine şi de stabilitate. Aşa că, pe măsură ce devin din ce în ce mai agitaţi în condiţii de stres, ei vor căpăta probabil un partener care să le fie insulă în naufragiu.

Conducătorii sunt salvatori, vor să se facă utili, să simtă că e nevoie de ei. Aşa că, în timp ce-i ajută pe cei din jur în clipe de restrişte, pot cădea în braţele unei persoane pe care s-o îndrăgească.

Iar cum Negociatorii devin extrem de neliniştiţi şi emotivi în perioadele dificile, fac uz probabil de reacţia standard, “tend and befriend” – “îngrijeşte şi apropie”, pentru a încerca să construiască relaţii de profunzime cu ceilalţi. În momentul în care întind mâna aproapelui, Negociatorii pot să dea tocmai peste cel “sortit”.

Însă pasiunea pentru cei “din jurul” nostru nu este, probabil, întâmplătoare. Oamenii cu interese şi cunoştinţe similare, de vârste şi posibilităţi materiale asemănătoare, au tendinţa de a frecventa aceleaşi locuri. “Studiul tipurilor de personalitate” arată că Exploratorii şi Negociatorii preferă să locuiască în oraşele mari, Constructorii sunt atraşi de suburbii, în timp ce Conducătorii aleg munţii.

date carte

“De ce el? De ce ea? Cum să găseşti dragostea adevărată înţelegându-ţi tipul de personalitate” de Helen Fisher, 320 pag., 37 lei

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult