Încă ne aflăm în plină pandemie de COVID-19, iar recomandările specialiştilor, cum ar fi distanţarea socială, sunt necesare pentru a reduce răspândirea noului coronavirus. Totuşi, perioada pe care o traversăm, cu provocări care sunt copleşitoare, poate avea şi un impact, mai puţin plăcut, asupra stării de spirit.
Din cauza lipsei de contact fizic şi emoţional cu ceilalţi, te poţi simţi izolat şi singur, iar anxietatea poate atinge niveluri alarmante.
Iată câteva modalităţi prin care poţi gestiona stările anxioase în această perioadă.
Serotonina este acel hormon care te ajută să îţi reglezi starea de spirit, somnul, apetitul, digestia, capacitatea de învățare și memoria. Una dintre cele mai bune metode care te poate ajuta să creşti nivelul de serotonină din organism este să îţi ocupi timpul cu activităţi care îţi fac plăcere. Dacă îţi plac jocurile pe calculator, alocă-ţi zilnic 1-2 ore, în care să te joci.
Eşti un cinefil înrăit? Programează-ţi în fiecare seară un film sau câteva episoade din serialul preferat. Daca ești fumător și ai tendința de a fuma mai mult, înlocuiește acest viciu cu alternative mai puțin nocive.
Din cauza restricţiilor impuse de autorităţi şi a faptului că foarte multe joburi de birou s-au mutat acasă, există posibilitatea să treacă perioade mai lungi de timp în care nu ai ieşit afară. Câteva minute în spaţiu liber pot îmbunătăți starea de spirit și pot crește motivația și stima de sine. Cantitatea de timp petrecut în lumina soarelui se corelează cu sinteza serotoninei și dopaminei.
Un truc prin care te poţi învăţa să ieşi mai des din casa este să mergi până la magazin în fiecare zi, în loc să-ţi faci cumpărăturile săptămânal. În plus, dacă ai un parc în apropierea locuinţei, petrece 15-20 de minute pe o bancă, citind sau discutând la telefon cu apropiaţii.
E important să menţii legătura cu familia şi prietenii. Virtual, ori de câte ori simţi nevoia, şi fizic, atunci când este posibil. Din fericire, tehnologia îţi permite să fii la un click distanţă de grupul tău social.
Sună-ţi apropiaţii pentru a le da ultimele veşti sau pentru a fi la curent nu noutăţile din viaţa acestora. Desigur, poţi organiza şi întâlniri virtuale cu mai mulţi oameni, în care vă puteţi juca sau viziona filme.
În cazul în care te simţi copleşit, gândeşte-te că nu eşti singur, nici în lupta cu pandemia, nici singur pe pământ. Există o mulţime de oameni la care poţi apela, chiar şi pentru a le împărtăşi stările prin care treci. Discutând cu cineva apropiat, intri în contact cu starea de anxietate, o observi şi vei înţelege ceea ce se întâmplă cu tine, de fapt.
Desigur, în cazul în care prezinţi simptomele unei anxietăţi generalizate (nelinişte sau frică puternică, dificultăţi de concentrare, oboseală, insomnii) e recomandat să ceri ajutor de specialitate.
Pe lângă toate aceste sfaturi, e important să ai un stil de viaţă sănătos, care să includă somn regulat, igienă personală, mişcare şi activităţi care îţi fac plăcere.