Cum să îmi aleg un psihoterapeut bun. Întrebările pe care ar trebui să i le adresezi tu terapeutului

Treci printr-un moment dificil și te-ai hotărât să ceri sprijinul unui psihoterapeut pentru a reuși să te re-echilibrezi. Cum faci însă alegerea?
Cum să îmi aleg un psihoterapeut bun. Întrebările pe care ar trebui să i le adresezi tu terapeutului
Cum să îmi aleg un psihoterapeut bun. Întrebările pe care ar trebui să i le adresezi tu terapeutului

Treci printr-un moment dificil și te-ai hotărât să ceri sprijinul unui psihoterapeut pentru a reuși să te re-echilibrezi. Cum faci însă alegerea? De unde știi că persoana din fața ta este potrivită pentru ce ai nevoie?

Cami Dumitru, psiholog clinician și director de programe de terapie, explică faptul că, în primul rând, trebuie să înțelegem că oferta generoasă (număr mare de psihoterapeuți) nu este același lucru cu calitatea. Psihoterapia este un domeniu care, pe lângă oameni responsabili și bine pregătiți, poate atrage escroci, amatori sau persoane bine intenționate, dar slab pregătite. Toți pot livra un discurs convingător și plin de promisiunii – iar acesta ar trebui să fie primul tău semnal de alarmă: cu cât promisiunile sunt mai mari și mai miraculoase ((răspunzând exact-exact nevoilor sau dorințelor tale secrete), cu atât persoana respectivă nu practică psihoterapie, ci altceva.

Iată ce e important să știi în alegerea unui psihoterapeut și la ce întrebări ar trebui să își poată răspunde acesta:

  1. Calitatea de psihoterapeut este asigurată de absolvirea facultății de psihologie sau de medicină și a unei școli de formare în psihoterapie (cu durata de aproximativ 3 ani).

Întreabă-ți psihoterapeutul: Care este filosofia de bază a școlii de terapie în care te-ai pregătit? Cum se lucrează în terapie?

  1. Există mai multe tipuri de psihoterapii, dar orice psihoterapeut trebuie să fie capabil să îți răspundă la o serie de întrebări generale.

Întreabă-ți psihoterapeutul: Care este tipul de terapie cel mai potrivit pentru ce mi se întâmplă? Cam cât durează terapia pentru o astfel de problemă? Ce spun studiile științifice?

  1. Un psihoterapeut bine pregătit va asculta cu atenție ceea ce îi spui și, pentru că este un practician informat de teorie, va reuși să structureze o explicație coerentă care să integreze istoria ta de viață și problemele din prezent.

Întreabă-ți psihoterapeutul: Care este explicația pentru ce mi se întâmplă?

  1. Un specialist în sănătate mentală care-și face profesia cu responsabilitate va ști pe parcursul terapiei dacă clientul din fața sa ar beneficia de asocierea procesului de psihoterapie cu tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru. De aceea, nu va ezita să facă evaluări periodice în această direcție și să recomande consultul psihiatric la nevoie, pentru binele pacientului.

Întreabă-ți psihoterapeutul: Ce părere ai despre medicația psihiatrică? Când ar trebui să fie luată în calcul? Care sunt avantajele și dezavantajele ei?

  1. Unul din cele mai puternice instrumente în terapie este relația care se stabilește între psihoterapeut și client, relație bazată pe respect, încredere, compasiune și profesionalism.

Aici nu ai de întrebat, ci de observat: Te simți ascultat, înțeles sau mai degrabă judecat?

Psihoterapeutul îți respectă opiniile, alegerile sau îți spune el/ea cum e mai bine să trăiești? Psihoterapeutul își delimitează foarte clar rolul și competențele sau încearcă să-ți fie prieten?

Totodată, Cami Dumitru, psiholog clinician, recomandă prudență dacă ne aflăm față în față cu un psihoterapeut care promite că va rezolva tot, dar și dacă lucrezi deja de câteva ședințe cu un psihoterapeut care îți dă dreptate în tot ce spui, iar ședințele se simt ca o alinare plăcută, parcă te auzi pe tine vorbind. ”Dacă așa stau lucrurile, ai grijă, îți irosești timpul și banii și, mai ales, sănătatea mintală. Rolul unui specialist nu este deloc să te țină infinit în procesul de terapie, cântându-ți în strună”, explică Cami Dumitru.

Mai mult, specialistul atrage atenția că dacă faci psihoterapie de ceva vreme, dar starea ta emoțională nu se ameliorează, iar psihoterapeutul tău nu ți-a recomandat un consult psihiatric – pentru că probabil nu lucrează în tandem cu un medic psihiatru – șansele ca acesta să nu evalueză corect seriozitatea problemelor cu care te confrunți sunt ridicate.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cami Dumitru - psiholog clinician
Cami Dumitru este director de programe de psihoterapie și psiholog clinician în cadrul The Mind, clinică de psihiatrie, psihoterapie și dezvoltare personală care oferă intervenții psihologice personalizate pentru mediul corporate. Strategiile create de echipa de specialiști de la The Mind au ...
citește mai mult
Redactia CSID - psiholog clinician