Cum să îți înțelegi și să îți gestionezi crizele de furie

  • Publicat:
Cum să îți înțelegi și să îți gestionezi crizele de furie
Sursa foto: pexels

Cu toții simțim furie în momente și moduri felurite. Aceasta este o emoție care face parte din viața noastră și poate apărea în situații diferite. Dar, mai multe despre furie și despre felul în care o putem ține sub control, aflăm mai jos.

Furia: ce este, cauze des întâlnite, modalități de gestionare

Accesele de furie la adulți sunt definite, potrivit specialiștilor, ca fiind explozii emoționale menite să exprime nemulțumiri personale față de lucruri, fapte sau persoane și folosite că mod de manipulare a celor din jur pentru interese proprii.

Accesele de furie implică stări de dispoziție intense (tristețe, dezamăgire sau frustrare), precum și stări fiziologice tipice (creșterea tensiunii arteriale, tensiunea musculară și accelerarea ritmului cardiac).

Factori care declanșează furia

Motivele pentru care furia se poate declanșa sunt multiple. Unele dintre principalele cauze sunt conflictele profunde nerezolvate, ca de pildă:

  • lipsa de respect a cuiva
  • abuzul fizic
  • nivelul ridicat de stres sau anxietate
  • neputință
  • invadarea intimitățîi
  • amenințarea sub orice formă

Citește și: Controlul furiei: cum să-ţi păstrezi calmul

Să ne imaginăm următorul scenariu: să zicem că ai de-a face cu o situație stresantă sau te confrunți cu hărțuirea sau alte situații toxice de viață. În acest sens, este normal să experimentezi furie și frustrare, mai cu seama atunci când ai de-a face cu stări cronice de strez, izolare sau anxietate.

Conștientizarea problemei este primul pas pentru a înțelege de ce apare furia și se transformă în emoții și circumstanțe nesănătoase la maturitate. 

Poate fi furia o emoție pozitivă? Ce spun specialiștii?

Întreaga societate vede furia ca pe o emoție negativă. Însă adevărul este că furia devine dăunătoare DOAR în contextul în care este privită ca un semnal de rezolvare a problemei de bază. Dacă lași furia să pună stăpânire pe tine, ajungând astfel să nu te mai placi, să nu te mai simți bine în pielea ta, să nu îi mai tolerezi nici pe cei care te aduc într-o asemenea stare, acesta trebuie să fie un semnal de alarmă. Furia netratată la timp poate duce la agresivitate, la depresie și anxietate, avertizează specialiștii. 

Citește și: 5 pași pentru a transforma o dispută în cuplu într-o discuție constructivă

Pe de altă parte, furia este și sănătoasă, tot ei confirmă. Furia în esența ei te obligă să rezolvi problema inițială și să identifici conflictele. Este deosebit de important să accepți furia în viața ta că pe o emoție normală și, în loc să acționezi asupra ei în moduri negative, să înveți să o exprimi într-o manieră sănătoasă, astfel încât să nu o resimți ca pe un factor declanșator.

Să îți exprimi furia într-un mod sănătos înseamnă să respiri, să găsești soluții și să lucrezi cu emoțiile tale.

Surse: Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Psychology Today, HealthLine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult