Motivaţia poate fi o problemă a vieţii moderne, extrem de întâlnită, pentru că majoritatea dintre noi ne confruntăm periodic cu lipsa ei, de obicei când am avea mai mare nevoie să rămânem motivaţi, pentru a ne atinge obiectivele. Să te simţi demotivat vine la pachet cu sentimente de vină, stagnare în viaţa personală şi profesională, sau pur şi simplu cu o stare de lehamite. Pe de altă parte, dacă te simţi motivat, te simţi plin de energie, simţi că ai un scop şi te simţi pur şi simplu bine cu tine, pentru că reuşeşti să faci cam tot ce îţi propui. În materialul următor îţi arătăm cum să rămâi motivat în mai multe aspecte ale vieţii tale, fie că este vorba despre sport, o dietă sănătoasă sau un nivel satisfăcător de socializare.
Ce este motivaţia?
Marele dicţionar de psihologie Larousse spune că motivaţia este: „Un set de procese fiziologice şi psihologice responsabile de declanşarea, menţinerea şi încetarea unui comportament”
Motivaţia este unul dintre procesele introduse în psihologie pentru a explica faptul că, într-un mediu constant, un organism nu reacţionează întotdeauna în acelaşi mod. Privat de hrană, un cobai traversează un grătar electrificat pentru a o obţine; sătul, el refuză. Diferenţa dintre comportamente se explică aici prin diferenţa dintre stările interne. Dar un individ înfometat nu mănâncă orice: un cobai refuză hrana amară sau cea pe care o asociază cu acest gust. Conceptul de motivaţie trebuie să explice factorii care declanşează, menţin sau fac să încetez un comportament.
Cum să rămâi motivat ca să faci sport
Un mod bun pentru a rămâne motivat atunci când faci sport este să variezi tipurile de exerciţii şi să alegi sporturi care îţi plac. Nimic nu omoară mai sigur motivaţia decât rutina. În plus, practicând mai multe tipuri de mişcare o să ai o condiţie fizică mult mai bună decât dacă te-ai fi limitat doar la fitness, să spunem. Şi cel mai important lucru este să priveşti sportul ca pe o plăcere, ora ta de relaxare după o zi stresantă la birou şi nu ca pe o obligaţie. Dacă mintea ta interpretează sportul ca pe o obligaţie, va fi dificil să simţi şi altceva în afară de sentimente negative legate de mişcare.
Aminteşte-ţi, de asemenea, că sportul este un lucru foarte plăcut şi generator de satisfacţii. Când ne antrenăm corpul nostru produce endorfine, care declanşează sentimente de euforie şi te fac să nu mai simţi la aceea intensitate efortul fizic.
Un alt aspect de luat în seamă este faptul că sportul nu trebuie să fie un exerciţiu solitar. Dacă te înconjori de oameni pasionaţi de mişcare şi care au aceleaşi obiective ca şi tine, rezultatele vor fi cu atât mai bune. Să vezi cum oamenii sunt dedicaţi unei pasiuni poate fi inspiraţional, aşa că, fie mergi la sport împreună cu prietenii sau alege sporturi care se fac în grup, cu instructor.
Cum să rămâi motivat ca să mănânci sănătos
Oricine a încercat să ţină o dietă ştie cât de greu este să îţi păstrezi motivaţia şi să nu dai iama în frigider cu prima ocazie. În acest caz, cel mai simplu e să înlături din casă toate tentaţiile culinare şi să notezi de fiecare dată ce mănânci şi motivul pentru care ai făcut-o (ţi-a fost foame, erai obosit, stresat, simţeai nevoia de ceva dulce etc.). Pe măsură ce conştientizezi când mănânci pe fond nervos şi nu de foame, îţi va fi din ce în ce mai uşor să menţii lucrurile sub control. Acesta este un exerciţiu care necesită timp până ce va fi implementat cu succes în viaţa ta, aşa că nu te da bătut dacă nu îţi iese din prima.
Cum să rămâi motivat pentru a avea o viaţă socială activă
Cunoşti scenariul: eşti atât de ocupat la birou încât seara nu ai chef decât să mergi acasă, să mănânci ceva nesănătos şi să te arunci în pat sperând că nu vei adormi înainte de jumătatea episodului din serialul preferat la care te uiţi doar pentru că nu îţi solicită în nici un fel mintea. Viaţă socială? Facebook şi Instagram contează la acest capitol? Sau când se mai întâmplă câte un eveniment de genul nuntă, botez, petrecere la care e obligatoriu să ajungi?
Ca parte a unei sănătăţi mintale bune, să ai viaţă socială este extrem de benefic. Şi beneficiile merg mult mai departe de starea de bine, pentru că sunt studii care au ca rezultat faptul că până şi chimioterapia este influenţată pozitiv de o viaţă socială bogată, persoanele care interacţionează cu prietenii şi cunoscuţii în mod frecvent având o rată de vindecare a cancerului mult mai mare decât cei care sunt solitari.
Cel mai simplu truc prin care îţi poţi îmbunătăţi viaţa socială este să alegi dintre oportunităţile pe care le ai şi nu dintre a ieşi sau nu într-o seară. Dacă te-au invitat colegii să ieşiţi vineri seara, nu te gândi că vrei sau nu vrei să ieşi, caută o altă oportunitate de socializare şi alege dintre acestea două: mergi la teatru cu iubita sau la bere cu colegii, aceasta este întrebarea.
Foto: 123rf.com