Cum să previi depresia. Care sunt cele mai mari riscuri în perioada de carantină

Avem nevoie de un echilibru psihic în fiecare zi a vieţii noastre, dar, mai ales acum, în perioada de carantină şi izolare la domiciliu Iată câteva idei de ajutor.
  • Publicat:
Cum să previi depresia. Care sunt cele mai mari riscuri în perioada de carantină

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat focarul COVID-19 drept pandemie globală, iar autorităţile din România au impus izolarea la domiciliu. Deci mulţi dintre noi, chiar şi cei care nu au fost infectaţi de virus, stăm izolaţi în casele noastre, atât timp cât va fi nevoie, pentru a evita răspândirea infecţiei. Deşi este o idee minunată, trebuie să recunoaştem că atât de mult timp în izolare va lăsa o amprentă asupra psihicului nostru, iar în vederea acestui lucru, trebuie să ţinem cont de câteva aspecte esenţiale, pentru a nu ne lăsa pradă depresiei. Iată tot ce trebuie să faci, pentru a te menţine cât mai departe de o potenţială depresie, în perioada de izolare la domiciliu:

Resemnificare 

Încearcă să resemnifici ideea de: „Sunt blocat înăuntru” în acest fel: „În sfârşit mă pot concentra pe casa mea şi pe mine”. Oricât de apăsătoare s-ar putea simţi situaţia în acest moment, gândeşte-te la posibilitatea de a lucra de acasă (sau de a sta acasă doar) ca pe o oportunitate de a-ţi reorienta atenţia de la exterior către interior. A face un lucru productiv pe zi poate duce la o atitudine pozitivă. Setează-ţi obiectivele pe activităţi îndelung evitate, reorganizează-te sau creează ceva ce ai dorit dintotdeauna, dar nu ai găsit timpul necesar. Abordarea acestei perioade cu o gândire de tipul: „sunt blocat” nu va face decât să te streseze mai mult. Aceasta este şansa ta de a încetini şi de a te concentra asupra ta.

Păstrează-ţi pe cât posibil rutina obişnuită

Încearcă să menţii un oarecare aspect de structură în aceste zile de carantină. Pentru cei care au copii, respectarea unei rutine ar putea fi mai uşoară; cu toate acestea, dacă lurezi de acasă, ai putea fi tentant să cazi într-un stil de viaţă mai letargic, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la gândire negativă. Trezeşte-te şi du-te la culcare la aceleaşi ore, în fiecare zi, mănâncă mese regulate şi adaptează-ţi regimul de exerciţii fizice la timpul pe care îl ai acum. Nu numai că menţinerea rutinei te va ajuta să rămâi activ şi mai puţin susceptibil la dezvoltarea unei depresii, dar îţi va fi mai uşor să te reajustezi în lumea exterioară când va fi timpul să te întorci la muncă.

Evită obsesia de a citi în permanenţă despre coronavirus

Deşi este important să rămânem informaţi, nu tot ceea ce circulă în mediul online ne beneficiază starea de spirit şi psihicul. Ca drept urmare, încearcă să alegi două-trei surse pe care să le consulţi o dată sau de două ori pe zi şi atât. Nu ai nevoie să cunoşti toate cazurile depresive, dinividuale, ale acestei lumi şi nici nu îţi face bine să auzi un milion de opinii dezolante, în fiecare zi. Informează-te din surse de încredere şi rămâi liniştit.

O casă haotică poate duce la o minte haotică

Chiar dacă în afara casei, totul este incert şi haotic, este important să păstrezi interiorul casei organizat şi curat. Configurarea zonelor pentru activităţi zilnice poate fi utilă pentru a-ţi organiza ziua. Încearcă să nu mănânci în pat sau să lucrezi pe canapea, ci procedează la fel ca înainte, mănâncă la masa din bucătărie şi lucrează la biroul tău. Odată ce renunţăm la aceste graniţe nu vom face decât să dezechilibrăm rutina şi să ne simţim debusolaţi, în cele din urmă.

Începe un nou ritual de stat în carantină

Cu atât de mult timp la dispoziţie, de ce să nu faci ceva special în aceste zile în carantină? De exemplu poate ai putea începe un jurnal zilnic pentru a nota gândurile şi sentimentele asupra cărora merită să reflectezi mai târziu. Sau încearcă să dai câteva ture în jurul blocului sau casei în fiecare zi, la ora 16; conectează-te cu sora sau părinţii tăi prin FaceTime în fiecare dimineaţă sau începe o pictură în acuarelă pe care o poţi actualiza în fiecare zi. A menţine o rutină în această perioadă te va ajuta să aştepţi cu nerăbdare fiecare zi nouă.

Încearcă terapia online, ca opţiune, pentru a vorbi cu un profesionist dacă anxietatea ta devine imposibil de gestionat

Mulţi psihologi autorizaţi oferă opţiuni de terapie prin intermediul platformelor de chat video. Poţi apela oricând, cu încredere, la servicii specializate care te vor ajuta să diminuezi în mod semnificativ stările tale negative!

Mănâncă sănătos

Fă tot posibilul să nu cazi în ispita „confort- food-ului”, nu te apuca să devorezi carbohidraţi peste carbohidraţi şi încearcă să păstrezi o alimentaţie uşoară şi cât mai sănătoasă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult