Cum să te comporți la locul de muncă cu un coleg toxic

  • Publicat:
Cum să te comporți la locul de muncă cu un coleg toxic
Sursa foto: pexels

Companiile au nevoie de muncă în echipă pentru a funcționa optim. Iar echipele trebuie să fie dinamice, să colaboreze și să dea ce e mai bun. Însă lucrurile nu se întâmplă întotdeauna așa. Pot exista oricând și colegi toxici la locul de muncă. Iar tu va trebui să știi de gestionezi relația cu aceștia. Iată cum o poți face în 4 pași!

Cum poți interacționa cu un coleg toxic?

Poartă o discuție one to one cu acesta

Deschide o discuție sinceră. Asumată. De ambele părți. Dacă nu vei încerca acest lucru, în mod sigur, relația dintre voi va continua ca și până-n stadiul actual, adică disfuncțional. Cere, desigur, și tu la rândul tău feedback privitor la propriul comportament. Și vedeți unde duce asta.

Citește și: Colegii toxici: cum îi recunoşti?

Nu te lasă ghidat de orgoliu

Nu te coborâ la un nivel care nu te reprezintă. Fii modelul acela demn de urmat în echipa din care faci parte. Stabilește încă de la început niște standarde împreună cu restul echipei, un standard care să sprijine colaborarea și dialogul deschis și constructiv, nu conflictele.

Comunică-i despre asta superiorului tău

Încearcă să îi transmiți șefului tău într-o manieră discretă și profesională că echipa voastră ar trebui să funcționeze după un cumul de norme precise. Astfel încât membri echipei să poată înțelege perspectivele celorlalți, să poată stabili standarde clare ale comportamentului dorit și să sporească răspunderea reciprocă.

În nici într-un caz nu trebuie să te duci la șeful tău să îl arăți cu degetul pe acel coleg care nu se încadrează în normele unei bune funcționări în echipă.

Citește și: Resimți frustrare la locul de muncă? Ai putea lucra într-un mediu toxic!

Trăgând linie, ai grijă de tine și de sănătatea ta

În cele din urmă, nu lăsa întâmplările de la locul de muncă să te afecteze prea tare sau, mai rău, să îți deterioreze sănătatea fizică sau emoțională. Controlează ceea ce poți, atât cât poți, însă lasă să treacă ceea ce nu ține de tine și fă o schimbare doar dacă este nevoie.

Dacă ai încercat din răsputeri să faci să funcționeze o relație cu un coleg toxic și nu ai ajuns la niciun rezultat, ia în considerare o discuție cu un specialist în resurse umane sau chiar demisia, în cazul în care gradul de suportabilitate a atins demult cote alarmante. Sănătatea psihică este cea care trebuie să primeze întotdeauna.

Citește și: Cum evităm epuizarea şi conflictele la locul de muncă?

Surse: Work Logic, Forbes, HealthShots, WikiHow

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Putem face un mincinos să nu mai mintă?
Putem face un mincinos să nu mai mintă?