Psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu prezintă câțiva factori ce duc la o mai bună putere de concentrare. Aceste acțiuni nu necesită investiții materiale. Din contră, este natural și benefic pentru tot organismul să mergi pe jos, să stai în natură, să stai departe de telefoanele care îți dau tot timpul fiori din cauza notificărilor. Mai multe detalii în cele ce urmează.
Sportul este un remediu bun pentru corpul nostru. Ignorarea distragerilor provocate de stimuli externi și creșterea concentrării se numără printre numeroasele beneficii ale exercițiilor fizice regulate. ”Recomand mersul pe jos conștient, tir sportive, arc, tenis, ping pong” a spus Camelia Anca Baciu.
O altă metodă prin care reușim să ne conectăm mai bine cu noi înșine și evident să fim focusați pe activitățile pe care trebuie să le îndeplinim este petrecerea timpului în natură.
”Petrecerea timpului în natură, zilnic, cel puțin 15-20 de minute este suficient pentru a ne relaxa mintea și încărca bateriile. O scurtă plimbare printr-un parc, pădure oferă beneficii” a explicat psihologul.
De asemenea, chiar și la birou se pot desfășura anumite activități în natură sau putem aduce ”natura” chiar în birou. ”O ședință în grădină sau în curte ne poate ajuta. Includerea plantelor în spațiile de birouri contribuie la creșterea concentrării și a productivității. La fel și aerisirea permanentă a spațiilor în care petrecem timp.
Practicile de meditație și mindfulness pot oferi multiple beneficii legate de concentrare. ”Ne poate fi de folos youtube-ul, un instructor, un mentor. Aplicațiile de pe smartphone, cum ar fi Headspace. Orice muzică despre care afli că îi place creierului tău!” a mai completat Camelia Anca Baciu.
Pentru a remedia lipsa de concentrare este necesară reducerea stimulilor din mediu. ”Un telefon care zumzăie, cu notificări interminabile, este o rețetă pentru distragerea atenției, mai ales când lucrăm sub un termen limită. Găsirea unui spațiu liniștit și îndepărtarea dispozitivelor electronice de care nu avem nevoie ajută la îmbunătățirea concentrării” a explicat psihologul.