Indiferent dacă conștientizăm sau nu suntem în proces de schimbare. Prin natura noastră. Totul este în mișcare. Așa și noi din inerție. Uneori simțim acut nevoia de schimbare, dar ne speriem foarte rău. Fie că nevoia de schimbare înseamnă un nou job, un examen de admitere la liceu, la universitate, un divorț, o căsnicie, o ieșire dintr-o relație toxică, eliminarea kilogramelor în plus, eliminarea viciilor, renunțarea la o dependență, renunațarea la ipostaza de victimă, începerea sesiunilor de psihoterapie, începerea unui sport, tratamentul pentru o boală, meditație ghidată, exerciții de respirație…
Nu începe progamul tău indiferent pentru ce lupți cu exercițiile cele mai grele. Ci cu unele simple sau care să îți facă plăcere. necunoscutul ar trebui să ne fie prieten, căci înseamnă evoluție și trecerea la un alt capitol al vieții, la autocunoaștere.
Indiferent de ce natură este planul tău pentru schimbare, schimbă strategiile, adaptează-te, fii flexibil, fii blând cu tine, pune alarma, setează realizări realiste. Pas cu pas spre mari victorii. Sau victorii mici spre victorii mari.
Iată câteva probleme ce apar când ești în procesul de ”schimbare”. ”Nu reușesc să exersez. Sunt prea ocupat”. Pune în fiecare zi o alarmă care să îți amintească de planul tău. Începe și cu 3 minute pe zi, dar respectă. Noul obicei bun/exercițiu trebuie să intre în rutină și da, necesită timp până chiar va deveni rutină. Încearcă să combini activitatea cu un prieten dacă se poate. De exemplu, dacă scopul tău este să alergi, invită un prieten. Cine știe… O altă soluție poate fi chiar să iei câteva zile libere de la serviciu ca să găsești liniștea neceasară.
Oamenii care se aseamănă se adună. Iar suportul lor alături de terapeut, profesor, ghid, doctor sau cine te poate ajuta este grandios. Chiar dacă online. Nimeni nu trebuie să ducă toată greutatea lumii singur pe umeri. Cere ajutor și ți se va da.
Evident, cu toții ne-am dori ca peste noapte să ajungem la rezultatul scontat. Însă munca cu sine însăși este de durata, de succes și aduce fel și fel de provocări. Și chiar momente de ”stop”. Însă, cu blândețe, autocompasiune, setări realiste, suport emoțional, suport psihologic și RĂBDARE orice proiect avansează. Și atunci când vine vorba despre autocunoaștere, ar trebui să ne dăm seama că nimic și nimeni nu este mai fascinant de cunoscut decât propria persoană. Da, acea la care nici nu te uiți când treci pe lângă o oglindă și acel corp pe care îl igoni chiar și când faci duș…