Poate că sună a clișeu, dar cât trăim este bine să învățăm. Și nu doar pentru a face față provocărilor vieții ci pentru a menține și memoria în formă. Așa putem evita boli neurodegenerative. Despre acest subiect am stat de vorbă cu medicul psihiatru Octavian Magazin.
CSÎD: O dată diagnosticat cu Alzeheimer, ce speranțe la viață mai are un pacient?
Dr. Octavian Magazin: Speranța de viață a unui pacient cu Alzheimer este cam de 8 – 10 ani de la debutul afecțiunii, dacă boala a fost diagnosticată in formă ușoară și pacientul beneficiază de tratament.
CSÎD: Ce soluții are o persoană pentru a evita să dezvolte Alzheimer?
Dr. Octavian Magazin: Pentru afecțiunea Alzheimer există soluții nu numai preventive, ci și soluții de încetinire a evoluției bolii. În primul rând, rezerva cognitivă: cu cât o persoană are un grad de cunoaștere mai ridicat, un nivel de educație mai performant, cu atât se observă o protecție sporită față de debutul și declinul bolii. Rezerva cognitivă este puternic influențată de activitățile fizice, activitățile recreative, sociabilitatea.
CSÎD: Explicați-ne mai precis, vă rugăm.
Dr. Octavian Magazin: Chiar dacă ironic spunem că suma viciilor rămâne constantă, putem micșora această constantă prin alte moduri: cititul, învățarea unei limbi străine, studierea unui instrument muzical.
CSÎD: Ce ar mai fi de făcut ca să ne menținem într-o formă psihică bună?
Dr. Octavian Magazin: Activitățile care ne bucură cel mai mult și ne apropie de ceilalți fiind. Pe scurt factori cu impact semnificativ în prevenirea bolii Alzheimer și încetinirea declinului ei.