Trauma este acel moment dificil care a făcut într-un fel sau altul ca viața fiecăruia dintre noi să se schimbe brusc. Vorbim poate despre refuzul ca o persoană apropiată să ne aprecieze așa cum ne dorim sau poate chiar am fost bruscați, agresați de cineva de la care ne așteptam la iubire. Astfel de experiențe sunt de natură să ne dărâme și pe cei mai puternici dintre noi. Și totuși…. orice se poate repara.
Ea nu poate trece de pe-o zi pe alta. Soluția magică prin care căutăm să uităm ceea ce s-a întâmplat este una înșelătoare. Dacă uităm, ne ferim să înfruntăm durerea și dezamăgirea.
Trauma este ca o rană: prima dată se curăță și apoi, cu îngrijirea cuvenită, se închide și lasă un semn care nu mai provoacă disconfort.
În funcție de gravitatea traumei, vorbim despre luni sau despre ani de reparație.
Așa cum nu poți repara un ceas dacă nu știi cum ar trebui să funcționeze el corect și cum anume se învârt rotițele, nu poți face liniște în mintea ta dacă nu știi ce anume nu funcționează cum ar trebui.
La fel ca la un mecanism fragil, trebuie să privești cu atenție și în profunzime și să te întrebi:
Spre exemplu, tristețea poate fi privită ca o stimă de sine care nu a fost îndeajuns asimilată.
Este nevoie să izolăm simptomul și să vedem când apare, unde apare, ce anume îl declanșează.
Este normal să ne fie greu să ne privim obiectiv. Se numește rezistență la schimbare și este un fenomen des întâlnit în terapie.
Tindem să repetăm aceleași lucruri pe care le-am trăim și care ne-au marcat în relație cu alte persoane.
Faptul că am fost părăsiți în trecut ne face să ne fie teamă ca nu cumva să fim părăsiți și în viitor, astfel privind fiecare persoană ca fiind un potențial dușman care se ascunde în spatele unui prieten: vrea să ne câștige prietenia ca mai apoi să ne părăsească și să ne rănească.
Cu aceste lucruri în minte, avem nevoie să ieșim din mediul toxic în care am trăit și care a contribuit într-o anumită manieră la conflictul din noi.
Avem nevoie de oameni importanți care să ne ajute și pe care să ne putem baza. Se spune că pentru a face o omletă trebuie să spargem ouăle. Pentru a fi fericiți și sănătoși, trebuie să ne înconjurăm de frumusețe și de sănătate.
Este important modul în care primim ajutor. Dacă acceptăm ajutorul celor din jurul nostru și dacă îi lăsăm să intre în interiorul scutului nostru sunt două lucruri care ar trebui să ne dea de gândit.
Fericirea și sănătatea sunt două experiențe pe care este necesar să le trăim. Luptăm toată viața pentru ele și merită tot efortul!