Cuvântul pe care terapeuții recomandă să îl scoți din vocabular! Probabil l-ai folosit și tu de câteva ori astăzi

Probabil că ai rostit de mai multe ori astăzi fraze precum „Ar trebui să trec peste asta deja” sau „Ar trebui să lucrez la prezentarea mea.” Dacă ai făcut asta, trebuie să știi că terapeuții au o altă recomandare pentru tine.
  • Publicat:
Cuvântul pe care terapeuții recomandă să îl scoți din vocabular! Probabil l-ai folosit și tu de câteva ori astăzi

„ > este o distorsiune cognitivă și mulți dintre noi o folosim frecvent,” explică Carrie Howard, asistent social autorizat și antrenor pentru anxietate din Texas, care oferă servicii clienților din întreaga lume. „Nu ar trebui să mănânc acel tort” și „Ar fi trebuit să răspund diferit în acea situație” sunt două exemple ale acestui tip de gândire, spune Howard, menționând că pot fi folosite și cuvinte precum „trebuie,” „ar fi bine să” și „am nevoie să.”

Ce este greșit la afirmația „Ar trebui”

„Este, practic, un gând sau o afirmație automată care creează un sentiment de obligație care nu a fost cântărit rațional” explică Howard. Deși există cu siguranță lucruri pe care ar trebui să le faci, nu fiecare sarcină sau acțiune trebuie să intre în această categorie. Aceste tipuri de afirmații „ar trebui” pot adăuga un sentiment de obligație sau rușine în ecuație, observă Howard.

Acest lucru este adesea dăunător, deoarece sentimentele de vinovăție pot paraliza oamenii sau pot duce la procrastinare în loc de acțiune sănătoasă, adaugă ea. Gândește-te la asta: ai spus vreodată că trebuie să termini un proiect de muncă când nu aveai chef, doar pentru a lua telefonul și a naviga pe rețelele de socializare în schimb? Acest lucru poate crea un ciclu de sentimente negative despre tine însuți.

Decuplarea de la dorințele proprii

„> poate fi un semn că ești deconectat de la dorințele și nevoile tale reale,” spune Meghan Watson, fondatorul și directorul clinic al Bloom Psychology & Wellness din Toronto.

„Există elemente care sunt înrădăcinate în incertitudine, confuzie, detașare și deconectare de la sine – precum, ‘ce trebuie să fac?’” adaugă Watson.

Unii oameni găsesc dificil să separe ceea ce își doresc cu adevărat de ceea ce li se spune să îți dorească prin influențe externe și presiuni sociale. Aceste influențe pot proveni din familie, cultură, prietenii sau rolul de îngrijitor, părinte sau partener.

Cum să încetezi să mai folosești termenul de „Ar trebui”

Folosirea conștientizării este o modalitate de a combate această afirmație spune Howard.

„Deoarece a-ți spune că ‘ar trebui’ este un obicei atât de automat, putem începe cu adevărat să combatem acest lucru prin scoaterea procesului de pe pilot automat,” explică ea.

Observă când îți auzi spunând sau gândind cuvinte precum „ar trebui” și „trebuie,” sugerează Howard. „Provocă presupunerea că ‘ar trebui’ să faci asta,” spune Howard. „Te bazezi pe fapte sau pe sentimente? Există temeri subiacente asociate cu afirmația ‘ar trebui’?”

De asemenea, poate fi util să înlocuiești această expresie cu altceva. O opțiune este fraza „aleg să,” spune Howard. Astfel, în loc să spui „ trebuie să îmi fac temele,” ai putea spune „aleg să îmi fac temele deoarece se aliniază cu obiectivele mele educaționale.”

Watson sugerează utilizarea termenilor „vreau să” sau „am nevoie să” ca înlocuitori. Astfel, „poți începe cu adevărat să gândești acele decizii într-un mod mai constructiv,” spune ea.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/shoulding-yourself-guilt_l_6644b698e4b00df0c6b69cc0

Sursă foto – dasha11 / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian