Ai de susținut o prezentare la birou și vrei să fii sigură că îți impresionezi colegii? Sau în familie, îți dorești să pui punctul pe I? Atunci e cazul să citești rândurile de mai jos.
Menținerea unui contact vizual adecvat poate transmite încredere și angajament în discuție. Privește-i pe oameni în timp ce le vorbeșți. Dacă audiența ta este formată dintr-un grup mare de persoane, asigura-te că îi cuprinzi pe toți cu privirea.
Oamenii reacționează diferit atunci când le rosteșți numele. Integrează subtil numele interlocutorului în conversație pentru a crea un sentiment de apropiere.
Adresează întrebări și arată că eșți cu adevărat interesată de ceea ce au de spus ceilalți. Lasă-i să își exprime gândurile înainte de a oferi propria perspectiva. Arată empatie și bună înțelegere pentru sentimentele și experiențele celorlalți.
Gesturile tale, mimica sau postura… toate acestea pot transmite mai multe despre ceea ce simți și gândești. Asigură-te că limbajul corpului este unul deschis, prietenos și în acord cu tot ce spui.
Modifică intonația vocii tale pentru a sblinia puncte de vedere, idei sau pentru a menține interesul celui/celor din fața ta. Varietatea în ritm și tonalitate poate păstra vie și deschisă discuția.
Formulează-ți ideile clar și concis. Evită vocabularul greoi sau termenii complicați, îndeosebi atunci când te adresezi unor persoane care nu au cunoștințe în aria despre care vorbești.
Întreruperile sau pauzele în vorbire sunt strategice când vine vorba de discurs. Acestea pot crea suspans și îi poate face pe cei din jur să fie mai atenți la ceea ce urmează să spui.
Cea mai puternică modalitate de a atrage atenția și de a-i face pe oameni să te asculte este să fii autentică, să fii tu însăți. Vei emana încredere și îi vei captiva pe toți.
Citește și: STUDIU. Comportamentul care îi face pe cei din jur să îți acorde toată atenția lor