Daniela Ulieriu – global traveler, scriitor & jurnalist: Despre reîntoarcerea la cuvântul scris și despre cum e să scrii romane la patru mâini

Poate te gândești să scrii o carte, poate încă nu găsești curajul de a da viață primelor cuvinte. Daniela Ulieriu vorbește despre cum s-a apucat de scris cărți.
  • Publicat:
Daniela Ulieriu - global traveler, scriitor & jurnalist: Despre reîntoarcerea la cuvântul scris și despre cum e să scrii romane la patru mâini
Daniela Ulieriu, foto arhivă

Daniela Ulieriu este scriitor, jurnalist, om de televiziune ce a cutreierat aproape 70 de țări până acum. Și nu doar pentru propria plăcere ci pentru a duce mai departe povești nespuse tradiții uitate ale oamenilor din Africa, Asia. Întâlnirile ei sunt brodate cu peisaje magice și oameni de poveste precum prințesa cameruneză Ly Dumas, căreia Daniela i-a coordonat două superbe albume de artă:  „Perles, couleurs d’Afrique” și “Ndop, țesătura curților regale și a societăților secrete din Camerun”.

Activitatea Danielei nu se limitează doar coordonarea de albume de artă ci a semnat alături de scriitoarea și jurnalista Doina Popescu, ”Perna cu fluturi”  și ”Trei secole de gastronomie românească” (ambele publicate de editura Paralela 45) și ”Cvartet” la editura Curtea Veche. Am stat de vorbă cu Daniela despre reîntoarcerea ei la cuvintele scrise și viața de scriitor.

Daniela Ulieriu

Scriitoarele și jurnalistele Daniela Ulieriu și Doina Popescu la lansarea ”Trei secole de gastronomie românească”

CSÎD: Câte cărți ai scris?

Daniela Ulieriu: M-am apucat foarte târziu de scris literatură. Sunt om de imagine și până de curând am avut un război dur cu cuvintele, tăindu-le în carne vie, folosindu-le cu multă economie, doar ca un suport pentru imagine, care era întotdeauna evidențiată în defavoarea textului. De vreo trei ani, de când am renunțat să mai fac fotografii, cuvintele s-au reîntors timid la mine. Am scris foarte mult în perioada pandemiei. Am norocul să lucrez împreună cu prietena mea cea mai bună, Doina Popescu, o talentată scriitoare și jurnalistă, la o trilogie a epocii noastre, din care au apărut deja primele două părți. În 2018 când Doina mi-a propus să scriem un roman la patru mâini, m-am simțit foarte onorată pentru că, printre altele, ea e autoarea uneia dintre cele mai bune cărți scrise la noi după 1989, „Iluzoria vulpe a fericirii.”

Daniela Ulieriu, Ly Dumas, foto arhiva personala

Daniela Ulieriu și prințesa cameruneză Ly Dumas (dreapta), la Paris. Daniela  a coordonat două albume de artă semnate de prințesă

Cum e să scrii romane la patru mâini

CSÎD: Nu e dificil să scrieți la patru mâini? Nu e scrisul un act unilateral?

Daniela Ulieriu: Multă lume ne-a întrebat asta. Nouă cred că ne-a ieșit. Lucram foarte bine împreună, dar sigur că au mai fost și momente tensionate, urmate de negocieri și renegocieri. Anul trecut a apărut la editura Paralela 45, „Perna cu fluturi” și anul acesta, în mai, „Cvartet” la Editura Curtea Veche.

perna cu fluturi, de Daniela Ulieriu, Doina Popescu, foto arhiva
”Perna cu fluturi” de Doina Popescu și Daniela Ulieriu, foto arhivă

 

CSÎD: ”Perna cu fluturi” e o carte cu o arhitectură specială, scrisă într-un limbaj cinematografic, care ar merita o ecranizare. Are toate ingredientele care fac o lectură sau o vizionare reușită.

Daniela Ulieriu: Mulțumesc, cred ca e o carte care merită cumpărată și citită. Arhitectura despre care vorbeai e dată de alternanța poveștilor celor două protagoniste Claudia și Anne, două ziariste, ale căror vieți se compun ca un puzzle, fiecare capitol mai adăugând câte o piesă, în tabloul final. Destinele lor se intersectează neașteptat și, aș zice, definitiv.

Cvartet, foto arhivă

În romanul ”Cvartet” autorele suprind realități din societatea românescă

CSÎD: Cvartet e o carte a cărei complexitate e dată de personajele puternice, remarcabile, o carte care m-a ținut în tensiune pe tot parcursul citirii ei, o carte la care am râs și am plâns, dar mai ales m-am regăsit în personajele feminine principale, și eu fiind și jurnalistă, și iubitoare de modă și călătorii.

Daniela Ulieriu: Mă bucur că ți-a plăcut. Ideea a fost ca cele două cărți să fie complementare; abordări diferite ale aceleiași realități românești, la trei decenii de la Revoluție.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult