De ce bârfim și ce putem face ca să ne oprim

  • Publicat:
De ce bârfim și ce putem face ca să ne oprim
Sursa foto: profimedia

Bârfa incită, captivează și ademenește pe oricine, indiferent că ești femeie sau bărbat sau că ai un anumit statut. Cu toții barfim! Cu toții avem o curiozitate naturală și greu de controlat cu privire la viețile celorlalți.

Potrivit specialiștilor, atunci când suntem tineri, suntem plini de energie, avem visuri mărețe, motivație și încredere în viață, în reușită! Nu suntem pe deplin copleșiți de părerile celor din jur, de negativism, perfecționism sau delăsare. Bârfa, din spusele psihologilor, este un fenomen care tinde să apară la maturitate…

Bârfa: de ce simțim nevoia să vorbim despre alții?

Sunt multe motivele pentru care oamenii aleg să vorbească despre alții în absența lor.

Bârfa este un instinct uman care, oricât de exagerat ar părea, a avut și încă are un rol în evoluția omenirii. Fiecare dintre noi depinde de familie pentru a primi iubire și compasiune, de prieteni pentru intercatiunea socială de care avem atâta nevoie sau de angajator pentru a primii sursă de venit necesară supraviețuirii.

Cu alte cuvinte, dacă un coleg îți spune că în companie se fac concedieri, vei ști că riști să rămâi fără loc de muncă și că trebuie să îți cauți în altă parte. Astfel, bârfa – adică diseminarea unei informații – capătă deja o altă conotație.

Să nu dăm curs bârfelor poate fi dificil, dar nu și imposibil. Iată cum putem reduce acest comportament compulsiv:

  1. Înainte de toate, trebuie să NU îi judecăm pe cei care au obiceiul de a bârfi. Trebuie să recunoaștem faptul că și noi, inevitabil, am fost acolo cel puțîn odată în viață.
  2. Este important să ne surprindem când noi înșine facem acest lucru.
  3. Trebuie să impunem limite și să le transmitem și celor din jur alegerea noastră („Mi-ar plăcea să vorbim despre altceva”/”Nu mă simt confortabil să fac asta acum”, etc).

Totodată, trebuie să ne asumăm posibilitatea unei reacții negative atunci când punem astfel de limite.

Sursa foto: profimedia

Citește și: Informație confirmată: bârfă ajută societatea

Este sau nu bârfa toxică pentru cel care o practică?

Impactul pe care bârfa îl are asupra celui ce bârfește depinde de mulți factori. Dacă, de pildă, persoana în cauza o face fără rea intenție și nu denaturează adevărul, bârfa poate avea un efect benefic. În schimb, dacă bârfa este una rău intenționată, aceasta se va întoarce precum un bumerang împotriva celui ce o inițiază.

SFAT: Pentru a nu îți pune în pericol integritatea morală, fii cu băgare de seama și nu bârfi niciodată dacă știi că acest lucru te-ar aruncă pe tine în derizoriu. Mai mult, limitează-te la fapte reale, nu le distorsiona.

Citește și: Bârfa, arma lașului din fiecare dintre noi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult