Cu siguranţă v-aţi pus şi voi această întrebare. Însă, mai în glumă, mai în serios, există un motiv pentru care oamenii îşi fac stocuri de hârtie igienică în cazul unui dezastru sau al unei pandemii, aşa cum se creionează situaţia în momentul de faţă.
Retailerii din America şi Canada deja au anunţat că vor limita numărul de pachete de hârtie igienică ce pot fi cumpărate de o persoană, unele supermarketuri din Marea Britanie deja au rămas fără stocuri, iar în Australia au fost special angajaţi oameni care să păzească standurile cu hârtie igienică din magazine.
De unde, totuşi, această isterie cu hârtia igienică? Nu e ca şi cum ne oferă vreun fel de protecţie împotriva coronavirusului, nici nu ne ţine de foame.
Jurnaliştii de la Sky News au cerut părerea mai multor specialişti pe această temă. Iată ce au spus aceştia despre fenomenul bătăii pe hârtia igienică.
Dr. Dimitrios Tsivrikos, expert în comportamentul consumatorului la University College din Londra:
„Oamenii care intră în panică se pregătesc de un dezastru şi se aşteaptă ca în cursul mai mult zile sau săptămâni să nu aibă acces la alimente şi alte obiecte necesare. Problema este că în media sunt prezentate imagini cu oameni fugind printre raioane, umplându-şi la refuz căruciorul cu tot felul de conserve şi, desigur, baxuri întregi de hârtie igienică, să fie. Iar omul obişnuit, odată ce vede asta, i se inoculează ideea că este nepregătit şi că ar trebui să facă acelaşi lucru. Astfel se ajunge la harababura din magazine, la rafturi goale.
Un alt motiv pentru care oamenii cumpără foarte multă hârtie igienică poate fi faptul că nu este un obiect perisabil, aşa cum este cazul alimentelor, şi pachetele sunt voluminoase, ceea ce, din punct de vedere psihologic, creează o stare de control, de confort, de siguranţă că avem destul, „în caz că…”.
Katharina Wittgens, psiholog şi specialist în comportamente individuale şi de grup:
„Oamenii se tem pentru viaţa lor, supraestimează riscul de a muri din cauza coronavirusului. Mult mai mulţi oameni mor în accidente rutiere sau casnice în fiecare an, dar nu ne panicăm din cauza asta. Creierul nostru reacţionează însă exagerat la ameninţările necunoscute, aşa cum este şi cazul coronavirusului, şi ne poate determina să luăm decizii iraţionale, extreme. Isteria hârtiei igienice se manifestă cu precădere în ţările dezvoltate, unde oamenii nu pot concepe viaţa fără acest produs de igienă şi asociază lipsa acestuia cu dezvoltarea unor boli grave.”
Emma Kenny, psiholog:
„Este ridicol să cumpărăm compulsiv baxuri de hârtie igienică. Oamenii au nevoie de alimente pentru a supravieţui, nu de hârtie igienică. Asta ne arată, de fapt, cât de îngrijoraţi sunt oamenii cu adevărat de coronavirus. Cred că mai degrabă aceste gesturi extreme indică nevoia lor de confort. Nu se reacţionează la virus, ci la frica de efectele acestuia asupra propriului confort.”
În concluzie, este recomandat să vă faceţi provizii pentru situaţii de urgenţă, dar nu vă lăsaţi duşi de valul de panică indus de media, prin imagini de impact cu cărucioare pline cu hârtie igienică.
Dacă vreţi să vă calculaţi „necesarul” de hârtie igienică pe o anumită perioadă, în funcţie de numărul de persoane dintr-o locuinţă, intraţi pe swankyden.com