De ce este important să învățăm să iertăm și să (ne) iertăm

  • Publicat:
De ce este important să învățăm să iertăm și să (ne) iertăm
Sursa foto: profimedia

Iertarea este un aspect important al vieții noastre, fie că vorbim de iertarea altora sau despre iertarea de sine. Ne face să ne simțim mai ușurați, ne dă aripi în a ne redescoperi și a descoperi lumea. Descoperă în rândurile de mai jos de ce este atât de important să (ne) iertăm.

Ce este iertarea

Iertarea reprezintă acel proces intenționat și voluntar prin care cel rănit/nedreptățit trece printr-o schimbare a sentimentelor și a atitudinii față de cel ce a rănit/nedreptățit și depășește toate cele întâmplate. Iertarea implică înlocuirea emoțiilor negative cu atitudini pozitive.

Citește și: Cum să atingi iertarea? Explică Cristina Andreea Stan, coach

De ce este necesar să învățăm să iertăm/ să ne iertăm?

Iertarea te poate ajuta să te desprinzi mai ușor de amintirile traumei, de gândurile și emoțiile negative puternice și să îți reorientezi resursele pe trăirea prezentului și construirea unui viitor promițător.

Puterea de a ierta stă în tine, în dorința și voința de a-ți fi bine, iar oamenii care iartă sunt mai calmi, mai împăcăți cu sine și chiar mai… fericiți!

Iertarea înseamnă VINDECARE. Este o decizie personală, iar forță ei vine din interiorul nostru.

Se spune că și din experiențele neplăcute trebuie să învățăm ceva ce, într-un mod sau altul, contribuie la dezvoltarea noastre personală.

Secretul stă în a-ți da voie să te ierți, să accepți că se poate întâmplă oricui și să mergi înainte cu toleranță și iubire de sine.

Bine, bine, dar cum iertăm?

  1. Rememorează întreagă experiență traumatică
  2. Empatizează cu persoană ce te-a rănit. Dacă tu eșți acela/aceea, încearcă să privești lucrurile din perspectiva ta, a celui/celei de atunci. Ce intenții aveai? Ce te-a făcut să acționezi așa?
  3. Oferă iertarea ca pe un dar altruist. A ierta este UMAN, este ca o cheie ce descătușează lanțul rușinii și al anxietății.
  4. Ia-ți un angajament că VEI IERTA. Adică ține-te de intenție.
  5. Rămâi mereu de partea deciziei de a ierta. Chiar dacă ai iertat persoana în cauză, dacă nu ai uitat, e degeaba. Lucrează la asta.

Citește și: Iertarea: cele trei principii ce te ajută să ierți

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult