De ce NU se fac nunți în luna mai. Tradițiile și superstițiile de care viitorii miri trebuie să țină cont

  • Publicat:
De ce NU se fac nunți în luna mai. Tradițiile și superstițiile de care viitorii miri trebuie să țină cont

Nu este strict superstiția noastră, o cunoaște tot mapamondul. De ce să nu te căsătorești în mai? Pentru că, se spune, căsnicia nu va dura, iar unul dintre miri va avea parte de un nou angajament.

De ce NU se fac nunți în luna mai: superstiții păgâne sau credințe străvechi?

Foarte multe persoane evită să se căsătorească în luna mai, la sfatul părinților. Tradiția spune că nu este bine ca o nuntă să fie făcută în această lună pentră că nu va fi de bun augur mariajului.

Un alt motiv invocat este legat de tradiția ielelelor, duhurile rele care ar circula prin întreaga lume timp de cinci săptămâni după sărbătoarea de Paște. Iar cei care le aud cel mai bine sunt… ei bine, bărbații, care se vor lăsa fermecați, aiuriți, rătăciți. Superstițiile păgâne spun că tinerii căsătoriți în mai vor alerga după zâne toată viața.

Citește și: Superstiţii de nuntă sau tradiţii la nuntă?

Ce spun preoții despre nunțile în luna mai

În pofida superstițiilor legate de nunți, preoții nu sunt împotriva săvârșirii slujbei cununiei religioase în luna mai. Acest lucru înseamnă că biserica NU a interzis nunțile în perioada aceea.

„Nu există niciun temei teologic, canonic sau liturgic care să ne oprească de la săvârșirea nunții în aceasta perioadă. De aceea, o putem săvârși fără niciun fel de teamă de nerealizare. Acesta este un motiv care s-a impus mai degrabă ca o superstiție, decât ca o tradiție sănătoasă și sfântă”, a explicat Patriarhul Justinian.

Din punct de vedere canonic, bisericesc nu există nicio restricție

„Obiceiul de a nu se face nunți în luna Mai apare bizar și de neînțeles. Nu exista niciun temei teologic, canonic sau liturgic care să ne oprească de la săvârșirea nunții în această perioadă. De aceea, o putem săvârși fără niciun fel de teamă de nerealizare”, mai spune un Reprezentant Bisericesc.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) interzice, în schimb,  oficierea slujbei cununiei religioase în: Duminica Rusaliilor, în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în Postul Adormirii Maicii Domnului, în postul Crăciunului sau între Crăciun și Bobotează.

Citește și: 7 motive pentru care bărbaţii se tem de căsătorie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult