Un spital important din Capitală compromis, o secţie din Petroşani izolată, peste 11 mii de persoane în carantină şi numărul lor este în creştere. Toate acesta pentru că, din inconştienţă sau delăsare, unele persoane (culmea, funcţionari publici) au minţit cu privire la trasele avute. În cele ce urmează vă îndemnăm să fiţi responsabili şi să nu vă puneţi sănătatea voastră şi a celor apropiaţi în pericol.
Spitalul Ministerului de Interne, „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” este, din data de 11 martie, în carantină totală, după ce un fost ofiţer MAI a fost internat în stare gravă, ignorând avertismentele autorităţilor de a declara dacă şi în ce perioade a călătorit în străinătate. Dincolo de aspectul administrativ extrem de grav – un spital închis, în această perioadă înseamnă reducerea posibilităţilor de tratare într-un moment în care orice spaţiu medical este vital, acest aspect evidenţiază cât de contagios este CoVid 19.
Viteza cu care noul coronavirus se răspândeşte a făcut autorităţi din întreaga lume să dispună măsuri stricte, în timp ce reprezentanţii OMS spun că, respectând aceste indicaţii, putem ţine pandemia sub control.
La ora actuală, ceea ce părea de domeniul SF acum câţiva ani, poate deveni realitate şi nu în sens bun. Cineva spunea zilele trecute că, dacă vezi un chinez tuşind la televizor, este foarte posibil ca, în câteva zile, una apropiat să fie deja contaminat.
Peste 1 miliard şi jumătate de oameni au călătorit, în 2019, în afara graniţelor – o dinamică a populaţiei care, în caz de pandemie, ca acum, este foarte greu de gestionat, dacă nu există reguli stricte.
Acum 2 săptămâni erai în perfectă stare, în timp ce vizitai duty-free-ul din aeroportul din Milano. Dar astăzi, Italia întreagă e în carantină. Iar tu te confrunţi cu frisoane. Nu sta în casă cu Paracetamol, că nu ajută. Nici italienii nu au respectat regulile, iniţial. Şi iată unde s-a ajuns. Într-o singură zi – 194 de morţi.
Rezistă pe suprafeţe precum bare de metal, tejghele, butoane, mânere. Rezistă pe benzile transportoare de la aeroport şi, cu siguranţă, nu toată lumea se va gândi să-şi dezinfecteze geamantanul. Spre deosebire de virusul gripal, are nevoie de temperatură atmosferică mare – peste 30 g Celsius – pentru a se inactiva.
Mai puţin Antarctica, din simplul motiv că nu este o destinaţie prea căutată. Aşadar, declaraţi orice călătorie efectuată în ultima lună. Certitudinea neinfectării este uşor de obţinut. Şi, reţineţi: mai bine izolat 10 zile, decât intubat – în caz de boală, sau încarcerat. Să ştiţi că se pedepseşte grav falsul în declaraţii şi împiedicarea combaterii bolilor.
Diferenţa dintre epidemie şi pandemie este că aceasta din urmă se răspândeşte la nivel global. Adică peste tot. În acelaşi timp, OMS asigură că poate fi ţinută sub control, dacă există o supraveghere strictă. Astea înseamnă inclusiv detectarea posibilelor contaminări.
Depistat din timp, coronavirusul are un protocol de tratament eficient. Peste 70% din persoanele infectate în China s-au vindecat. În Vietnam – o ţară care a luat măsuri de prevenţie excepţionale – toţi cei 16 pacienţi s-au vindecat. Din cele peste 120.000 de cazuri confirmate la nivel mondial, aproape 70.000 s-au vindecat total.
Redacţia „Ce se întâmplă, doctore?” stă acasă, lucrează pentru voi şi vă roagă să fiţi responsabili. Protejaţi-vă, nu dezinformaţi şi respectaţi ultimele îndrumări.