Singurătatea alterează modul în care oamenii percep lumea. Oamenii singuri văd lumea diferit din motive precum perspectivele individuale negative, sensibilitatea crescută la critici și respingere, tendința de auto-reflexie excesivă, frica de a fi neînțeles etc.
Oamenii sunt la bază ființe sociale, însă singurătatea este tot mai frecvenă în societatea modernă. Oamenii singuri văd lumea diferit față de cei care au conexiuni sociale solide. Conform unui studiu realizat de psihologul Elisa Baek, publicat recent în „Psychological Science”, oamenii singuri percep lumea într-o manieră care le reduce sentimentul de a fi înțeles și duce adesea la starea de singurătate.
Totuși, singurătatea nu este extrem de influențată de activitatea socială. La câteva dintre persoanele care au participat la studiu și au declarat că au o viață socială activă, tot au fost observate diferențe față de persoanele nesolitare.
Participanților la studiu le-a fost scanat creierul printr-un RMN în timp ce vizionau câteva videoclipuri ce variau de la montaje triste, scene de party la evenimente sportive.
După analizarea rezultatelor, a fost observată o diferență majoră între modurile de percepție a persoanelor singuratice și ale celor nesinguratice.
Această observație dezvăluie că similitudinea neuronală, care se referă la cât de asemănătoare sunt modelele de activitate cerebrală ale diferiților indivizi, este legată de o înțelegere comună a lumii. Această înțelegere comună este importantă în momentul realizării relațiilor sociale.
Pe lângă faptul că persoanele singuratice sunt diferite față de cele nesolitare, fiecare persoană singuratică are un mod unic de a percepe lumea, diferit chiar și de cel al altor persoane asemănătoare. Această unicitate poate genera ulterior izolarea și lipsa conexiunilor sociale.
Dacă te simți singur, poți începe prin a-ți explora pasiunile. E timpul să te concentrezi pe lucrurile care îți produc fericire sau îți alimentează pasiunile. Dacă interesele tale îți permit să interacționezi cu alți oameni cu care împărtășești lucruri comune, este și mai bine. Acest lucru îți permite să îți dezvolți cercul social și să creezi conexiuni reale cu persoane care te pot scoate din starea de singurătate.
Este important să ieși cât mai mult din zona de confort și să depășești pragul pe care l-ai creat. Fă efortul de a învăța să comunici deschis. Acest lucru îți oferă posibilitatea să îți exprimi sentimentele și nevoile, un aspect foarte important în depășirea stării de singurătate. Nu trebuie să privim emoțiile ca pe un inamic, mai degrabă drept ceva constructiv.
Amintiți-vă totuși că schimbările nu se întâmplă peste noapte, și că fiecare personă este unică în felul ei, fie că suntem, sau nu, singuri.