De ce să nu cazi în capcana multitasking-ului? Află ce riști dacă îndeplinești mai multe sarcini simultan

Ritmul alert în care mulți dintre noi trăim în aceste zile impune să fim multitasking. Însă, consecințele negative din sfera puterii de concentrare și a sănătății nu întârzie să apară.
  • Publicat:
De ce să nu cazi în capcana multitasking-ului? Află ce riști dacă îndeplinești mai multe sarcini simultan
De ce să nu cazi în capcana multitasking-ului? Foto: Shutterstock

Să fii multitasking (adică să îndeplinești, lucrezi, rezolvi în același timp  mai multe sarcini) pare o condiție spre a fi un angajat, mamă, soție de success astăzi. Aparent așa este! Însă pe termen lung persoanele care suprasolicită sistemul nervos pot dezvolta diverse simptome precum oboseală pronunțată, lipsă de concentrare sau chiar burnout pe românește epuizarea la locul de muncă.

 

Dacă te confrunți cu lipsa de focus, reducerea capacității de concentrare, stare de oboseală mai tot timpul este timpul să reeduci modul în care lucrezi și chiar trăiești. Pun pariu că și tu în timp ce vorbești la telefon, scrii și un email sau în timp de scrii un articol asculți și un podcast… Reducerea multitasking-urilor se impune în astfel de situații. Adică fiecare activitate ce trebuie desfășurată se face pe rând. ”Nu a fost niciodată mai ușor și mai plăcut să învățăm ca acum. Însă există riscul să nu mai știm să o facem: ne rătăcim printre atâtea resurse; suferim de sindromul ”fear of missing out” (”frica de a nu rata ceva”) și suntem ușor distrași de ”notificări” de tot felul, de multitasking uri, fiindu-ne tot mai greu să ne concentrăm” explică psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu.

Activitățile trebuie îndeplinite una câte una. Nu uitați și de pauze

Chiar dacă o perioadă funcționează acest stil de viață multitasking, nu este sănătos să continuăm așa. ”Creierul și corpul nostru nu sunt o fântână cu apă fermecată care nu seacă niciodată. Devine un obligatoriu sa reducem numărul de operațiuni pe care le facem în același timp, precum și distractorii externi și interni. Altfel, nu numai că pierdem concentrarea și atenția, dar și răbdarea, vitalitatea, plăcerea de a face lucruri și chiar sănătatea!” a mai explicat psihologul.

Creierul uman nu este construit pentru multitasking

Multitasking-ul poate părea o metodă prin care poţi îndeplini mai multe lucruri, dar conform neuroștiinței, nu aşa funcţionează creierul nostru. Altfel spus, creierul nostru nu este făcut pentru atenţie distributivă. ”Atunci când eşti distras, creierului îi ia mai mult timp să revină asupra sarcinii iniţiale. Un studiu a descoperit că trimiterea unui email în mijlocul altei activităţi întârzie oamenii cu 20-25 de minute, chiar dacă scrierea mesajului a luat doar 10 minute.

Studii ştiinţifice au demonstrat că adulţii sănătoşi nu sunt capabili să se concentreze pe o sarcină mai mult de 20 de minute

Metode de distragere a atenţiei sunt peste tot, iar cercetătorii au descoperit că unui individ îi ia, în medie, circa 25 de minute pentru a-şi recăpăta atenţia după ce a fost distrat” a mai explicat Camelia Anca Baciu. Pentru a evita aceste situaţii, o soluţie uşoară este de a crea o listă de priorități și de a le bifa una câte una, făcând și pauze pentru relaxare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult