Dacă ești fumător, ai spune că faci asta din plictiseală, pentru relaxare, socializare sau chiar pentru activarea apetitului. Însă motivele care stau în spatele acestui obicei sunt ceva mai profunde, avertizează specialiștii.
Fumatul este un gest masculin prin esență, care accentuează puterea, virilitatea, forța. Potrivit specialiștilor, când ne aprindem o țigară, simțim că suntem în control și putere. Așadar, fumăm când ne simțim fără putere, vlăguiți și amenințați.
Un alt motiv pentru care oamenii (femei și bărbați în egală măsură) fumează este pentru că NU ȘTIU CE SĂ FACĂ CU MÂINILE.
De obicei, acest gest vine pe un fond de nesiguranță/neîncredere care se manifestă în public.
Astfel, având țigară în mâna, avem și o „ocupație”, care ne permite să facem mai mult decât să stăm cu mâinile în buzunare.
În plus, dacă optăm și pentru o cafea pe lângă, practic ne ținem ambele mâini ocupate. Iar acest fapt, psihologic, se traduce prin: Ne simțim protejați, în siguranță. Țigara și cafeaua țin loc de scut împotriva societății.
Da, ați citit bine. Țigara substituie lipsa iubirii și a căldurii sufletești din viața noastră.
Astfel, a ne umple plămânii cu fumul cald ne induce starea de relaxare profundă pe care ne-ar oferi-o, de pildă, o îmbrățișare.
Majoritatea persoanelor care au fost întrebate, au descris modul în care simt afecțiunea celorlalți drept o senzație de căldură la nivelul pieptului. Plămânii sunt și ei în partea superioară a corpului, așadar este lesne de înțeles de ce unii oameni aleg să fumeze și să își „încălzească” sufletul astfel.
Citește și: Dependența de țigări – de ce nu reușim să ne lăsăm de fumat. Explicația psihologului