De ce spun studiile că nu e rău să înjuri

De câte ori nu ţi-ai cenzurat o înjurătură care era să îţi scape printre dinţi – la volan, într-o ceartă, înr-o şedinţă? Deşi considerat un limbaj trivial, colorat şi nepotrivit oamenilor educaţi, sunt câteva studii care au demonstrat că înjurăturile au şi ele benefciile lor. De exemplu, ajută la diminuarea durerii şi a stresului.
  • Publicat:
De ce spun studiile că nu e rău să înjuri

De câte ori nu ţi-ai cenzurat o înjurătură care era să îţi scape printre dinţi – la volan, într-o ceartă, înr-o şedinţă? Deşi considerat un limbaj trivial, colorat şi nepotrivit oamenilor educaţi, sunt câteva studii care au demonstrat că înjurăturile au şi ele benefciile lor. De exemplu, ajută la diminuarea durerii şi a stresului.

În cartea sa “Oaia neagră sau de ce uneori e bine să fii rău”, psihologul Richard Stephens – laureat al premiului Ig Nobel pe 2010 pentru cercetarea sa dedicată înjurăturilor – spune că sunt forme de înjurături care pot fi chiar necesare. De ce? Pentru că au multiple beneficii: “manifestare a emoţiilor, instrument de persuasiune, metodă de a face faţă durerii, modalitate de a diagnostic demenţa şi, deşi pare greu de crezut, manifestare a politeţii.”

Primul studiu care avea legătură cu înjurăturile s-a realizat în anii ’50 când o echipă de zoologi a plecat în Norvegia Arctică. Iar psihologul care-i însoţea s-a gândit să contorizeze când şi de ce aceştia înjurau. Se pare că o făceau din două motive: pe de o parte cantitatea de înjurături creştea atunci când aceştia erau relaxaţi. Denumit “înjurat social” , acest tip de limbaj avea rolul de a arăta camaraderie, un fel de semnal de apartenenţă la grup, făcându-şi apariţia doar când exista public. Pe de altă parte, când lucrurile mergeau prost, apărea un alt tip de înjurături, cel denumit “de supărare”. Acesta se manifesta în condiţii de stres mediu ( când ne rătăcim), e mai puţin frecvent decât “înjuratul social” şi nu necesită public.

Înjuratul este o modalitate eficientă de comunicare

Studiile au demonstrat că atunci când eşti într-o polemică, înjuratul creşte eficienţa şi nivelul de persuasiune al unui argument. Mai mult decât atât, faptul că înjuri comunică ceea ce simţi în legătură cu un subiect, fără să o spui în mod explicit. Se pare că în astfel de situaţii nu comunicăm doar înţelesul unei propoziţii, ci şi răspunsul nostru emoţional la acel subiect. Ne ajută şi să ne exprimăm supărarea, furia, dezgustul şi durerea sau oferă semnalul ca cel cu care vorbim să facă un pas înapoi, devenim agresivi fără să recurgem la violenţa fizică.

Înjuratul arată că eşti sincer

Toată lumea apreciază sinceritatea, deci, prin extrapolare, ar trebui măcar să nu fie oripilată de înjurat. Un studi recent afirmă că cei care înjură mint mai puţin şi au un nivel mai ridicat de integritate.  Cercetătorii au examinat folosirea de înjurături a participanţilor la studiu şi le-au pus întrebări repetitive într-o asemenea manieră încât să descopere nivelul adevărului spus de o persoană. În urma acestor acţiuni, studiul a găsit o legătură pozitivă între cei care înjurau şi nivelul onestităţii lor.

Înjuratul îţi îmbunătăţeşte toleranţa la durere

Dacă atunci când te loveşti, îţi scapă câteva înjurături, înseamnă că este o legătură între nivelul de durere şi înjurături. Un studio publicat în 2011 a demonstrate că înjuratul te ajută să suporţi mai uşor durerea. Cercetătorii au venit cu ipoteza conform căreia înjuratul activează capacitatea organismului de a elibera substanţele care calmează durerea care au un efect similar celor mai puternice analgezice, cum ar fi morfina.

Înjuratul este un semn al inteligenţei

Da, da, nu vă miraţi. Sunt studii care spun că fluenţa în cuvinte tabu este asociată cu un vocabular mai complex. Psihologii de la Massachisetts College of Liberal Arts (MCLA) au comparat fluenţa lingvistică generală cu fluenţa înjurăturilor. Într-un mod ingenious, cercetătorii au creat un test de fluenţă a înjurăturilor care le cerea voluntarilor să se gândească la cât mai multe cuvinte licenţioase timp de un minut. Când s-au comparat rezultatele la ambele teste – cel de vocabulary general şi cel de înjurături, s-a constatat că cei care se descurcaseră la testul de vocabular au fost foarte buni şi la înjurături. Acesta este un indiciu clar că înjuratul nu e un semn de sărăcie lexicală, ci este de fapt una dintre multele caracteristici ale limbajului pe care le are la dispoziţie un vorbitor fluent şi priceput în ale comunicării.  Mai mult, cercetătorii au găsit în aceleaşi studii şi o legătură importantă între înjurat şi cei care posedă un IQ mai ridicat.

Înjuratul te poate ajuta atunci când faci exerciţii fizice

Un studiu interesant din 2017 spune că atunci când înjuri, creşte eficienţa exerciţiilor fizice. Participanţii la studiu au fost examinaţi în timp ce erau pe bicicletă. Li s-a recomandat ca la un set de exerciţii să spună cuvinte neutre, iar la altul să injure. Şi s-a observat clar că la setul de exerciţii făcut cu înjurături, rezultatele exerciţiilor au fost mai eficiente.

Prin urmare, specialiştii spun că a înjura nu este un lucru chiar atât de gav, mai ales dacă vine la pachet şi cu o stare de eliberare, de calm. “Beneficiile pentru sănătate ale înjuratului include o circulaţie mai bună, un nivel ridicat de endorfine şi un sentiment de calm, control şi o stare de bine general”, spune Neel Burton un psihiatru din Oxford, autorul cărţii Heaven and Hell: The psychology of the Emotions ( Rai şi Iad: psihologia emoţiilor).
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult