Cărţile de colorat nu mai sunt doar pentru copii. De fapt, cărţile de colorat pentru adulţi sunt foarte la modă. Şi ,deşi cercetătorii şi terapeuţii au scos în evidenţă efectele benefic al artei în urmă cu mulţi ani, momentan cărţile de colorat au ajuns în prim plan.
Deşi primele cărţi de colorat de succes au fost publicate în 2012, hobby-ul de nişă la un moment dat a ajuns un adevărat trend. Mai mult, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins recomandă coloratul ca alternativă la meditaţie.
Terapia prin artă este definită drept utilizarea terapeutică a creaţiei artistice de către persoane care trec prin experienţa unor boli, traume sau provocări ale vieţii precum şi de către persoane care sunt interesate de dezvoltare personală. Prin artă se explorează sentimente, se reconciliază conflicte emoţionale, se reduce anxietatea şi creşte nivelul de stimă de sine. Deci, este într-o mare măsură similară cu terapia tradiţională. Dar, terapia prin artă implică şi o expresie personală pe lângă procesul de învăţare şi îmbunătăţire a stării de spirit.
Însă, este important de menţionat că utilizarea cărţilor de colorat nu este acelaşi lucru cu o sesiune de terapie prin artă. “Coloratul în sine nu poate fi numit terapie prin artă deoarece nu se bazează pe relaţia dintre client şi terapeut”, atrage atenţia Marygrace Berberian, profesor coordonator al programului de Art Terapie de la NYU. În plus, terapia prin artă se practică din anii 40, în timp ce folosirea coloratului ca terapie a început recent, în anii 90.
În ciuda faptului că terapia prin artă şi coloratul nu au acelaşi impact, coloratul oferă o serie de beneficii asupra sănătăţii mintal. „Coloratul are cu siguranţă potenţialul terapeutic de a reduce anxietate, de a creşte concentrarea, de a induce o stare de calm şi de alunga stresul”, subliniază Marygrace Berberian.
Un studiu revoluţionar efectuat în 2005 a demonstrat că nivelul de anxietate scade în momentul în care subiecţii colorează mandala (imagine-simbol servind ca instrument al contemplaţiei ), cercuri şi pătrate combinate în mod variat, pentru a construi o diagramă în budism. Cu toate acestea, simpla mâzgăleală făcută într-un moment de neatenţie nu are niciun efect în reducerea nivelului de stres.
Asemeni meditaţiei, coloratul ne permite să ne deconectăm de la alte gânduri şi să ne concentrăm doar pe moment, ceea ce ajută la combaterea anxietăţii. Poate fi cu adevărat eficient pentru persoanele care nu se simt în largul lor cu forme ale artei care necesită mai multă creativitate. Psihologii sunt de părere că persoanele mai prudente găsesc mai mult calm în colorarea unei imagini. Pentru aceste persoane, concentrarea pe o activitate simplă şi repetitivă aduce mai multe calm şi relaxare.