De ce victimele devin dependente de agresori?

Medicul psihiatru Ioana Silion vorbește despre dependența aparent ciudată care se poate stabili între victimă și agresor - sindromul Stockholm
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce victimele devin dependente de agresori?
De ce victimele devin dependente de agresori

Probabil fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată despre prieteni, colegi apropiați care experimentează o relație disfuncțională. Și din care nu lipsesc amenințările, teama, violența fizică, violența verbală, violența psihologică. Fiecare poveste este condimentată în stil propriu, uneori sunt și copii la mijloc, vise, averi, un statut social mult râvnit, etc. Și totuși, atunci când o persoană se complace ani de zile în postura de victimă ce se întâmplă? Am întrebat-o pe dr. Ioana Silion, medic psihiatru despre sindromul dependenței victimei față de agresor.

CSÎD: Noi oamenii putem dezvolta multe adicții, dependențe: de la adicții către tutun, alcool, jocuri de noroc, adicții pentru muncă. Dar putem și să fim dependenți chiar și de cei care ne fac rău fizic și psihic… Ce se întâmplă, de fapt?

Dr. Ioana Silion: Dependența victimei de agresor este un caz special, particular, denumit sindromul Stockholm. E greu de crezut că o persoană abuzată devine dependentă de agresor, oamenii agresați își doresc să scape și să se depărteze de sursa generatoare de abuz. Persoanele „dependente” sunt, de fapt prinse într-o relație de unde nu au scăpare, nu au unde pleca, sunt stigmatizate, amenințate și nu au suport în afara relației. Sau nici nu-și dau seama că sunt victime, până nu apare suferința psihică intensă sau abuzurile fizice.

După o relație disfuncțională, o persoană poate alege același tip de partener în următoarea relație

CSÎD: De ce după o relație cu un partener agresiv, o femeie tinde să aleagă următorul partener tot după același tipar? Ce mecanisme ne ghidează?

Dr. Ioana Silion: În general, oamenii își aleg partenerii după tipare similare cu ei înșiși, le plac oamenii care le seamănă și cu care se identifică. Din păcate, cele mai multe persoane care au de-a face cu agresori au un istoric abuzator, fizic sau emoțional, și în familia primară, neputând face alegeri în afara comportamentelor pe care le cunosc deja.

Terapia psihologică – individiuală sau de grup, o rază de lumină în viața celor ce experimentează relații disfuncționale

CSÎD: În Germania există centre unde se face terapie de grup și individuală pentru persoanele dependente de parteneri. Cum se procedează la noi?

Dr. Ioana Silion: Și la noi există terapii suportive pentru persoane care solicită ajutor, în cazul unor relații disfuncționale. Dar, până ajung să ceară ajutor, persoanele respective trec prin emoții intense, care le pot destabiliza, iar recuperarea poate necesita perioade lungi de timp.

Dr. Ioana Silion, medic psihiatru

Dr Ioana Silion

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult