Deces în familie – cât și cum afectează jobul doliul. Explicația psihologului

Importanța doliului nu trebuie știrbită chiar dacă cerințele la job sunt mari
  • Publicat:
Deces în familie – cât și cum afectează jobul doliul. Explicația psihologului
Camelia Anca Baciu, psiholog, foto arhivă

Psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu vorbește deschis despre ce este normal să simți când ai pierdut o persoană dragă și cum afectează asta randamentul la locul de muncă. Mai ales că pentru un deces în familie, angajatul din România are dreptul doar la 1-3 zile de concediu plătite în funcție de gradul de rudenie.

 

CSÎD: Ce drepturi are un angajat care are un deces în familie?

Camelia Anca Baciu: ”3 zile libere plătite atât prevede Codul muncii pentru un angajat în cazul decesului partenerului de viață, al părinților sau al copilului! O singură zi pentru moartea unui frate sau bunic!

Nu în toate cazurile în care moare cineva apropiat ai dreptul la concediu

CSÎD: În ce alte situații se instalează doliul?

Camelia Anca Baciu: În multe altele, dar aceste situații delicate din punct de vedere psihologic nu sunt recunoscute în codul muncii ca fiind motive pentru nici măcar o zi de concediu plătit. De exemplu, dacă pierdem animalul de companie? Cel mai bun prieten? Un avort spontan, o sarcină pierdută? O relație netradițională, nevalidată social? 0 zile! ( Concediul medical ne-ar putea fi de ajutor). Trist, nu?

Doliul poate dura chiar și un an, chiar și mai mulți ani

CSÎD: De cât timp are un om care tocmai a aflat că i-a murit cineva drag să integreze, accepte trecerea în neființă?

Camelia Anca Baciu: 3 zile sunt suficiente pentru a organiza înmormântarea. Însă pentru a procesa și integra efectiv pierderea suferită nu vor fi suficiente niciodată. (Sau poate atunci când devenim roboți). Psihologia ne spune că doliul poate dura un an sau mai mulți, intensitatea relației cu persoana decedată (atașamentul) fiind cea care determină durata. Însă, atunci când nu reușim să ne întoarcem la viață, este recomandat să ne adresăm celor care au “instrumente” potrivite să ne susțină pentru a reveni la viață.

Doliul afectează toate planurile vieții

CSÎD: Și totuși, de randamentul la locul de muncă depinde salariul pe termen lung sau chiar scurt…

Camelia Anca Baciu: Trăirea pierderii nu se petrece doar acasă, în viața personală. Și să o punem în acolade sau s-o negăm în profesional life. Sau am putea, dar e total bolnăvicios și împotriva firii. Autodistructiv, Inuman. „Dar nu era nevoie să-ți fie rușine de lacrimi, căci lacrimile mărturiseau că un om are cel mai mare curaj: curajul de a suferi.”/Viktor Frankl

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult