Pierderea sensibilității degetelor de la picioare sau/și de la mâini ar putea semnala o afecțiune neurologică serioasă. Sau chiar diabet zaharat. Sau chiar probleme la coloana vertebrală. Sau chiar probleme reumatologice. Sau probleme de circulație. Dar pot fi și semnul anxietății ce a psihosomatizat. Vă prezentăm pe scurt un caz real, al unei femei de 38 de ani, Anca.D. care în urma unui efort fizic ridicat s-a trezit că nu își mai simte 6 dintre degetele de la picioare.
CSÎD: Când au debutat episoadele de pierdere a sensibilității degetelor de la picioare?
Anca D.: Era ultima zi din iunie a anului pandemiei 2020 și din cauza temerilor mari de a nu contacta virusului Sars-Cov-2, pentru care nu exista vaccin la acea vreme am făcut provizii de alimente. Mai multe decât îmi permite sănătatea coloanei să car, e adevărat. Seara m-am trezit că ultimele 3 degete de la ambele picioare mi-au amorțit.
CSÎD: La ce v-ați gândit?
Anca D.: Că probabil în urma efortului de a căra greutăți a apărut acest simptom. Am dormit cu picioarele ridicate pe pernă în următoarele nopți, însă au rămas amorțite.
CSÎD: Ce medic specialist ați contactat inițial?
Anca D.: Am fost cu toate emoțiile specifice vizitei la medic în pandemie la un specialist ortoped. După câteva teste de rutină acesta a fost mirat că nu am și dureri de spate. Mi-a recomandat RMN la coloana vertebrală. Durerile de spate au apărut, la o zi după vizita la ortoped și am primit un tratament medicamentos anti-durere și indicația să iau un supliment alimentar ce conține grupul vitaminelor B.
CSÎD: Ați fost la RMN?
Anca D.: Da, durerile de spate s-au intensificat, iar degetele erau amorțite. Prin medicul de familie am primit trimitere către RMN pentru zona lombară și pentru RMN pentru zona cervicală (am și un soi de mini-cocoașă) și indicația de a face fizioterapie. Rezultatele la examenele RMN au arătat 3 începuturi de hernii de disc ale coloanei și alte mici detalii, dar oarecum normale pentru vârsta mea.
CSÎD: Ce ați învățat la fizioterapie?
Anca D.: Să fac mișcări milimetrice atunci când fac exercițiile fizice, să stau cu spatele drept pe scaun, și să repet zilnic câteva exerciții simple inspirate din yoga ce calmează durerile. Din păcate nici după 10 ședințe, sensibilitatea degetelor de la picioare nu s-a restabilit.
CSÎD: Ce s-a mai întâmplat?
Anca D.: Atunci când valul 2 al pandemiei am fost super cuprinsă de stres, ca un val care mi-a invadat corpul. Atunci am avut pentru prima oară, pe lângă amorțelile degetelor de la picioare și de câteva ori că m-am tăiat la mâini. În realitate nu mă tăiasem, dar se simțea atât de real. Am mers din nou la medicul de familie care mi-a făcut teste de sânge pentru a elimina ipoteza diabetului, markeri tumorali.
CSÎD: Ce plan pentru depistarea diagnosticului a urmat medicul de familie?
Anca D.: Aș fi putut avea o boala neurologică gravă (precum scleroza multiplă) ori o problemă a coloanei vertebrale care s-ar fi putut instala între timp chiar, o afecțiune a aparatului circulator. Așadar, pe lângă recomandările de stil de viață echilibrat, am primit trimiteri către consulturi de specialitate (neurologie, boli musculo-scheletice) și ecografii doppler ale venelor și arterelor de la mâini și picioare.
CSÎD: În acest timp, ați primit medicamente?
Anca D: Nu. Urmam cura cu vitamine B și vitamina D, recomandate de medicul ortoped.
CSÎD: Ce rezultate ați avut?
Anca D.: Rezultatele au fost grozave atât la ecografiile doppler pentru vasele de sânge de la mâini și picioare, cât și la testul de viteză de reacție a nervilor făcut la neurolog, cât la radiografia de la coloana vertebrală. Însă cele 6 degete de la picioare erau în continuare amorțite și am cumpărat chiar încălțăminte cu 2 numere mai mari ca să fie lejeră (uneori amorțeala cuprinde și picioarele, alteori pierdeam sensibilitatea și la degetele de la mâini). Am primit și recomandarea de a consulat un medic specialist reumatolog, după radiografia la coloană. Și aici aici am primit un rezultat favorabil.
CSÎD: Ce a mai urmat?
Anca D.: Eram bucuroasă că nu am boli grave, însă tot nu simțeam cum trebuie degetele. Cele de la picioare aveau 7 luni de amorțire. Am fost uimită când medicul neurolog a mers pe ipoteză unei afecțiuni psihosomatice. O enumerase și la prima vizită. Am fost întrebată și de starea mea sufletească. Nu era cea mai bună în ultimii ani… Am primit rețetă pentru un anxiolitic și recomandare de psihoterapie.
CSÎD: A fost psihosomatizarea pista corectă?
Anca D.: Da. Chiar da. La o săptămână de la începerea tratamentului medicamentos (pe lângă efectele adverse puternice precum oboseala și foamea exagerată), am început să simt în sfârșit degetele de la picioare. Iar cele de la mâini nu și-au mai pierdut din sensibilitate.
CSÎD: Ați început și psihoterapia?
Anca D.: Cu pași mici și siguri, aș putea spune că da. Nu m-am simțit pregătită să încep de una singură (din mai multe puncte de vedere inclusiv financiar), dar am intrat într-un program de psihoterapie de grup care se desfășoară și online. Mă familiarizez din ce în ce mai mult cu corpul și emoțiile, am început să lucrez la vindecarea traumelor și fac exerciții pentru a scăpa de anxietate. De altfel, anxietatea ridicată pe termen lung poate somatiza. La mine s-a manifestat prin amorțeli, însă poate avea nenumărate simptome. Sufletul poate îmbolnăvi corpul…