Depresia de sărbători: de ce apare, cum se manifestă și ce poți face pentru a o învinge

  • Publicat:
Depresia de sărbători: de ce apare, cum se manifestă și ce poți face pentru a o învinge
Foto: Shutterstock

Sărbătorile vin, sărbătorile vin… Câți dintre noi numărăm zilele care au mai rămas până la Crăciun și Revelion? Ne e greu să ne stăpânim entuziasmul la gândul că în curând ne vom revedea cu cei dragi, vom putea să stăm cu toții în jurul bradului frumos împodobit, vom mânca bucate alese, vom vedea ce cadouri ne-a adus Moșul, vom depăna amintiri și vom întâmpina Noul An cu zâmbetul pe buze.

Știați însă că nu pentru toată lumea sărbătorile de iarnă sunt un motiv de bucurie? Există oameni pentru care „sezonul magic al sărbătorilor” înseamnă stres, tristețe, singurătate, izolare.

Depresia de sărbători este un subiect despre care se vorbește tot mai mult în ultimul deceniu. Potrivit unui studiu al Asociației Americane de Psihologie, 38% dintre participanți au declarat că se confruntă cu un nivel crescut de stres în lunile noiembrie-decembrie, ceea ce poate duce la boli fizice, depresie, anxietate și abuz de substanțe.

Motivele prezentate includ lipsa de timp, presiunea financiară, oferirea de cadouri și reuniunile de familie. Mai mult, potrivit aceluiași studiu, 64% dintre persoanele care suferă de o tulburare afectivă au simțit că starea lor s-a înrăutățit în preajma sărbătorilor.

Deși ne-am dori să existe „praf magic” care să alunge toate sentimentele depresive, acest lucru este imposibil. Sunt însă câteva lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și îmbunătăți starea de spirit în această perioadă.

Aflăm de ce apare depresia de sărbători, cum se manifestă și ce putem face pentru a scăpa de ea de la Dr. Maria Roman, medic primar psihiatru la Clinica Psihoconfort.

De ce apare depresia de sărbători?

Pentru a înțelege cum putem face față depresiei de sărbători trebuie mai întâi să cunoaștem factorii de natură fizică, psihologică și socială care favorizează apariția stărilor de singurătate și tristețe:

  • Așteptările nerealiste – în mintea noastră avem o imagine fabuloasă a ceea ce înseamnă Crăciun sau Revelion, imagine influențată și de ceea ce vedem la televizor sau în mediul online. Avem tendința de a ne compara cu alții, care „au mai mult și fac mai bine” și ne învinovățim că „noi nu putem”, ceea ce creează un disconfort emoțional.
  • Stresul financiar – se leagă tot de competiția cu ceilalți, iar din dorința de a avea și noi sărbătorile perfecte ne întindem mai mult decât ne e plapuma, fie că e vorba de cadouri, decorarea casei sau evenimentele la care vom participa. Cheltuim mai mult decât ne permitem, ceea ce provoacă un stres suplimentar. Foarte multe studii corelează stresul financiar cu un risc crescut de depresie.
  • Izolarea socială – este unul dintre cei mai mari predictori ai depresiei, mai ales în perioada sărbătorilor. Unii oameni pot avea un cerc restrâns de prieteni sau evită interacțiunile sociale, cu atât mai mult în timpul sezonului festiv. Izolarea înrăutățește adesea sentimentele de singurătate și simptomele depresiei.
  • Singurătatea – unii oameni nu pot petrece sărbătorile alături de cei dragi, ceea ce îi face ca în această perioadă să se simtă mai singuri decât oricând. Pentru alții, relațiile cu membrii familiei sunt dificile sau sărbătorile le amintesc de pierderea cuiva drag, ceea ce nu face decât să accentueze sentimentele de singurătate și tristețe.
  • Lipsa somnului – un program încărcat în perioada sărbătorilor vă poate face să vă odihniți mai puțin, ceea ce crește nivelul de stres.
  • Consum excesiv de alimente și alcool – din păcate, oamenii apelează uneori la mecanisme de coping nesănătoase pentru a gestiona tristețea și stresul din perioada sărbătorilor de iarnă. Nu doar că aceste comportamente nu vă ajută, dar vor face ca simptomele depresiei să fie și mai pronunțate.

Simptomele depresiei de sărbători

Depresia de sărbători afectează oamenii în mod diferit. În timp ce pentru unii sentimentele și emoțiile simțite pot fi ușoare sau moderate, pentru alții simptomele pot fi severe și pot include:

  • Tristețe;
  • Sentimente de deznădejde;
  • Iritabilitate și nervozitate;
  • Pierderea interesului față de activități care anterior le făceau plăcere;
  • Stare de letargie;
  • Indiferență;
  • Sentimente de vinovăție și regret;
  • Sentimente de inutilitate;
  • Imagine de sine negativă;
  • Oboseală;
  • Probleme cu somnul;
  • Modificări ale apetitului;
  • Probleme de concentrare.

Psihoterapia și stimularea magnetică transcraniană, utile pentru a vindeca depresia de sărbători

Deși depresia sezonieră se manifestă doar într-o perioadă specifică, este recomandat să apelați la un specialist. Medicul vă poate face toate recomandările necesare. De asemenea, este importantă și psihoterapia.

Psihoterapeutul vă va ajuta în identificarea tiparelor de gândire negativă care contribuie la sentimentele de tristețe și depresie, iar apoi va găsi tehnici pentru a înlocui acele gânduri negative cu altele pozitive. Psihoterapia vă poate ajuta să dezvoltați abilități de comunicare și relaționare, precum și să descoperiți modalități mai bune de gestionare a stresului, care vă pot fi utile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„De mare ajutor este și stimularea magnetică transcraniană (TMS), terapie inovatoare și cu rezultate rapide. În fapt, este o metodă de neurostimulare și de neuromodulare care constă în aplicarea unui câmp magnetic variabil asupra unor regiuni cerebrale. TMS s-a dovedit în ultimii 30 de ani un instrument util în special în depresie”, spune Dr. Maria Roman.

Ce poți face pentru a trece mai ușor peste depresia de sărbători

Există și o serie de lucruri pe care le puteți face singuri pentru a trece mai ușor peste depresia de sărbători:

Nu vă izolați!

Izolarea socială poate fi un factor de risc major pentru depresie. Problema este că tristețea vă face adesea să vreți să vă închideți în casă. Căutați modalități prin care vă puteți bucura de interacțiuni sociale, chiar dacă nu puteți merge acasă de sărbători.

Dacă vă simțiți singur, invită un prieten sau un coleg să beți o cafea sau să luați masa împreună. Dacă nu vă puteți întâlni fizic, vorbiți la telefon cu cei dragi. Tehnologia are și părți bune și ne ajută să rămânem conectați cu cei de acasă. O altă modalitate prin care vă puteți simți util este să vă oferiți voluntar într-o campanie umanitară.

Beți alcool cu moderație!

Alcoolul este un deprimant, iar consumul în exces poate exacerba orice sentimente negative pe care le-ați avea. De asemenea, evitați să beți alcool ca o modalitate de a face față sărbătorilor sau pentru a evita sentimentele apăsătoare.

Setați-vă așteptări realiste!

Este grozav să fiți entuziasmați de sărbători și să faceți planuri pentru Crăciun și Revelion, însă nu totul trebuie să se rezume la aglomerație, oboseală și stres. Încercați în schimb să prioritizați activitățile, să vă bucurați de prezent și să petreceți timp de calitate cu persoanele dragi.

Învață să spui „Nu”!

Sărbătorile înseamnă adesea invitațiile la tot felul de evenimentele festive, iar acestea se pot transforma în obligații sociale stresante. Mai mult, la astfel de întâlniri inevitabil veți fi asaltați cu întrebări legate de carieră sau viața personală, ceea ce vă poate face să vă simțiți inconfortabil. Învățați să spuneți „Nu!” și întâlniți-vă doar cu cele persoane care vă fac să vă simțiți mai bine.

Găsește timp pentru tine!

Asigurați-vă că lăsați suficient timp pentru a vă relaxa. Chiar și 15 minute pe zi petrecute „pentru voi” (citiți o carte, ascultați muzică, faceți o scurtă plimbare etc.) pot face minuni pentru reducerea nivelului de stres.

Grijă la cheltuieli!

Nu vă îndatorați pentru a avea „sărbătorile perfecte”. Crăciunul și Revelionul vor trece, iar la final, la nota de plată se vor adăuga stresul și depresia.

Dr. Maria Roman, medic primar psihiatru
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
10 semne că ai evoluat în acest an
10 semne că ai evoluat în acest an