Depresia după Sărbători – de ce apare, cum o tratăm?

S-a demonstrat ştiinţific că depresia după Sărbători afectează o mare parte a populaţiei, este un fenomen normal şi există şi modalităţi de a o depăşi.
  • Publicat:
Depresia după Sărbători – de ce apare, cum o tratăm?
foto shutterstock / Depresia după Sărbători – de ce apare, cum o tratăm?

S-a demonstrat ştiinţific că depresia după Sărbători afectează o mare parte a populaţiei, este un fenomen normal şi există şi modalităţi de a o depăşi.
Crăciunul a trecut, la fel şi Anul Nou, motivele de a sărbători se împuţinează, iar prima sărbătoare în viitorul apropiat – Ziua îndrăgostiţilor – este destul de departe.


De ce spunem că este normală depresia după Sărbători? În primul rând din motive fizice: până şi starea de bine, de bucurie, de fericire poate duce la extenuare şi oboseală.
În al doilea rând, mesele festive cu variate preparate şi consum de alcool (chiar dacă moderat) au suprasolicitat sistemul digestiv, iar modificarea programului de somn a afectat refacerea de peste noapte a sistemului neuronal.

Apoi, starea de agitaţie din ultimele săptămâni, care a ţinut organismul în priză a lăsat şi ea urme. Nu mai există motive prea multe de mobilizare fizică şi psihică, în afară de rutina mersului la serviciu şi obişnuitele activităţi domestice.
Nu mai decorăm casa, nu mai căutăm cadouri, nu mai aşteptăm musafiri, cu alte cuvinte stresul benefic al Sărbătorilor nu mai există. Există doar vremea rece şi zilele mai scurte, iar expunerea insuficientă la lumina naturală poate cauza accese de tristeţe.

Ce e de făcut?

  • Primul pas ar fi integrarea treptată în activităţile zilnice. Nimeni nu cere motoarele turate la maxim în prima zi de mers la job după Sărbători. Luaţi activităţile de serviciu pas cu pas, începând cu cele mai puţin solicitante, cel puţin până vă intraţi în ritm.
  • Nu vă grăbiţi cu despodobirea bradului. În fond, în anul care tocmai s-a încheiat aţi aşteptat luni în şir această perioadă, nimic nu vă împiedică să o prelungiţi.
  • Ajustaţi digestia cu alimente mai uşoare, multe legume, fibre, peşte, seminţe, nuci, alune, caju – toate au cantităţi mari în complexul de vitamine B, necesară funcţionării creierului. Nu uitaţi de hidratare, chiar dacă e iarnă.
  • Faceţi acte de bunăvoinţă. Ştim, de Crăciun aţi fost mai buni, dar e important pentru voi în primul rând, să păstraţi această atitudine. Primeşti ceea ce dăruieşti nu este doar un principiu din religiile lumii, ci un adevăr demonstrat ştiinţific: starea de bine a celor din jur ne influenţează semnificativ.
  • Chiar dacă e frig afară, dacă starea de sănătate vă permite, ieşiţi la aer. O variantă poate fi parcurgerea pe jos a două staţii până la muncă. Sau până acasă. Iarna, nivelul de vitamina D din organism scade, din pricina expunerii insuficiente la lumina naturală, ceea ce duce la stări de tristeţe.
  • Respiraţi. Asiguraţi-vă că aveţi un moment al zilei (de preferat dimineaţa) în care staţi câteva minute în linişte, concentrându-vă doar pe actul respiraţiei.

Comunicarea este cheia

Discutaţi cu apropiaţii despre cum vă simţiţi şi veţi descoperi că nu sunteţi singura persoană afectată. Tulburarea afectivă sezonieră este mai comună decât aţi crede.
Un alt mod de a vă ajuta este planificarea. Sunteţi la început de an, este cel mai bun moment de a face planuri – de la a vă propune să beţi o cafea cu cineva cu care nu aţi mai vorbit demult, până la reorganizarea proiectelor profesionale.
Şi nu în ultimul rând, deşi de-abia s-a încheiat sezonul, viitorul Crăciun nu chiar atât de departe precum pare.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Cum să ai mai mult ”noroc”
Cum să ai mai mult ”noroc”