Pentru cei mai mulți dintre noi, diminețile pot fi descrise printr-un singur cuvânt: grabă! Cu toții alergăm pe repede înainte spre birou, cu copiii la școală și așa mai departe. Pe social media, însă, cel mai nou trend de wellness este reprezentat de „diminețile lente”, iar scopul său este de a-ți începe ziua într-o notă calmă, care te va ajuta să faci față factorilor de stres.
„Exemplele de dimineață lentă ar putea include timp petrecut singur, pentru reflecție, mișcare, stretching, exerciții sau meditație”, declară pentru womenshealthmag.com terapeuta Olivia Verhulst. „Diminețile lente implică multe dintre practicile pe care mintea și corpul nostru le doresc, dar pentru care de multe ori nu ne facem timp”,mai adaugă specialista.
În mediul online oamenii împărtășesc deja practici minuțioase și cum percep ei o dimineață lentă. Astfel, mulți dintre aceștia scriu în jurnale, petrec timp în aer liber, pregătesc micul dejun sau își organizează spațiul de locuit.
„Diminețile lente reprezintă o practică mindfulness pentru că nu se rezumă la ‘ce urmează’ [în ziua respectivă] – ci doar la ceea ce se întâmplă acum și la a face ceva care te face să te simți bine”, spune Verhulst.
Astfel, în loc să te trezești și să te gândești imediat la sarcinile pe care le ai de îndeplini, sau să te grăbești să-ți verifici mail-ul/să scrolezi pe Instagram, diminețile lente te încurajează să te concentrezi asupra prezentului și să îți stabilești intenții cu privire la modul în care vrei să decurgă ziua ta.
Înainte de toate, o dimineață lentă te poate ajuta să îți gestionezi mai bine emoțiile: „Dacă nu adaugi intenționalitate, mindfulness sau încetinirea ritmului, alternativă este să te mișți pe ‘pilot automat’”, spune Verhulst.
De asemenea, diminețile lente pot contribui la stimularea creativității. Potrivit unui studiu recent, să-i permiți minții tale să se relaxeze și să iasă din cotidian, prin practici de minfulness asociate cu diminețile lente, ar putea avea un efect pozitiv asupra creativității.
Nu în ultimul rând, să-ți începi ziua având grijă de tine înseamnă iubire, grijă. Pentru că doar având grijă de ține, poți avea și de ceilalți: „Adesea, ajungem să facem lucruri pentru noi la finalul zilei, dacă ne mai rămâne timp sau dacă mai avem energie. Abia atunci ne concentrăm asupra noastră”, spune psihologul. „Practică dimineților lente promovează ideea că noi înșine suntem cele mai importante persoane de care trebuie să avem grijă”, încheie specialista.
Citește și: 10 tipuri de meditaţie care te ajută să scapi de stres şi să te relaxezi
SURSA: Women’s Health, FOTO: Shutterstock