Dr. Sorin Pletea: ”Riscul de suicid, de-a lungul vieții, la un pacient cu depresie netratată este de cca 20%”

Simptomele depresiei nu trebuie ignorate. Calitatea vieții pacientului și a celor din jur scade semnificativ dacă depresia nu este tratată.
  • Publicat:
Dr. Sorin Pletea: ”Riscul de suicid, de-a lungul vieții, la un pacient cu depresie netratată este de cca 20%”
Recunoaște simptomele depresiei post-partum și cere ajutor. Vine cu explicații psihiatrul Sorin Pletea, foto arhivă

Se vorbește tot mai des despre depresie, iar tot mai multe persoane înțeleg că depresia este o afecțiune serioasă ce are consecințe asupra calității vieții, muncii pacientului. Iar consecințele nu se opresc aici – atât familiile celor care sunt în depresie au de suferit, prietenii etc. Despre cum se recunoaște depresia și de ce este nevoie de ajutor specializat din partea psihiatrilor și psihoterapeuților am aflat de la medicul psihiatru Sorin Pletea.

 

CSÎD: De ce depresia nu este un moft, ci o afecțiune ce trebuie tratată cu seriozitate?

Dr. Sorin Pletea: Depresia este o tulburare psihică ce poate afecta relațiile familiale, sociale și profesionale.

În 2017, 264 de milioane de persoane erau afectate de depresie. Riscul de suicid, de-a lungul vieții, la un pacient cu depresie netratată este de cca 20 %

Ce semne și simptome poate avea depresia

CSÎD: Cum ați descrie un om care se confruntă cu depresia?

Dr. Sorin Pletea: O persoană cu depresie este un om trist, care nu se poate concentra ca înainte, care are probleme de memorie (scăzând astfel randamentul la serviciu și relațiile familiale și sociale), căreia nu îi mai plac lucrurile pe are le făcea înainte (hobby-uri, întâlniri cu prietenii, sporturi), o persoană care poate nu mai are încredere în propriile forțe și care și-a pierdut speranța iar, în cazuri extreme, poate avea gânduri sau chiar gesturi suicidare.

Cei din jur trebuie să sprijine persoana aflată în depresie

CSÎD: Poate fi ajutat de cei din jur un om depresiv?

Dr. Sorin Pletea: Da, poate fi ajutat. Ajutorul poate veni, inițial, din partea familiei, a colegilor, a prietenilor care pot recunoaște semnele depresiei și care îl pot îndruma către psiholog sau către psihiatru. Ajutorul specializat vine din partea psihologului (psihoterapia este singura metodă terapeutică recomandată în formele ușoare ale depresiei) și/sau psihiatrului. În formele medii și severe medicația antidepresivă este obligatorie; medicației i se poate asocia psihoterapia.

 

Mai multe despre depresie și cum se poate trata se pot afla în cadrul campaniei Să învingem depresia

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult