Cu cât îmbătrânim cu atât devenim mai fericiţi, susţin cercetătorii din Marea Britanie care au analizat stilul de viaţă (starea generală de sănătate, toleranţa la durere, funcţionarea socială şi sănătatea mentală) a peste 10.000 de persoane.
Vârsta de 45 de ani este cea mai critică, persoanele de această vârstă fiind mai predispuşi la depresie, cu precizarea că statisticile au arătat că femeile, în comparaţie cu bărbaţii, sunt de trei ori mai afectate de depresie. Însă, după 45 de ani pare că totul ia o întorsătură mult mai optimistă.
Deşi calitatea vieţii scade pe măsură ce trec anii, satisfacţiile mentale au tendinţa de a creşte, fericirea urmând această traiectorie deoarece “cu timpul se dezvoltă abilitatea de a face faţă greutăţilor mult mai uşor decât în tinereţe”, conform declaraţiei dr. Saverio Stranges, cel care a condus studiul.
Acesta a adăugat: „Am sugerat acest lucru pentru că persoanele mai în vârstă se adaptează mai uşor, au mecanisme interne de a suporta mult mai bine circumstanţele negative. O altă explicaţie are legătură cu scăderea aşteptărilor de la viaţă, oamenii în vârstă renunţă să pună presiune pe ei înşişi, în sferele personală şi profesională”.