Dusmanii din fisa postului

Fara sa-mi dau aere, va spun ca-l urasc neconditionat pe cel care a inventat aerul conditionat. Si, daca ii stiti cumva adresa, am nevoie de ea sa-i trimit teancuri de bonuri fiscale de la farmacie si clinici. Dar aparatul cu pricina nu e unicul inamic „ascuns” de la serviciu.
  • Publicat:
Dusmanii din fisa postului
no title

Fara sa-mi dau aere, va spun ca-l urasc neconditionat pe cel care a inventat aerul conditionat. Si, daca ii stiti cumva adresa, am nevoie de ea sa-i trimit teancuri de bonuri fiscale de la farmacie si clinici. Dar aparatul cu pricina nu e unicul inamic „ascuns” de la serviciu.

Stam si 12 ore in birouri care pot fi numite fara probleme si locuri de imbolnavire. Intepeniti pe niste scaune, cu „viforul” conditionat sufland peste noi si punandu-ne parca strat de chiciura pe plamani, cu ochii lipiti de un monitor pacatos, cu o asa-zisa mancare de la catering plimbata pe tastaturi, cu un sertar special dedicat doctoriilor din care scoatem deseori pastilele pentru capul care sta sa crape. Ingrijorati? Si totusi, probabil nu veti schimba nimic.

Nici eu n-am facut-o desi am pierdut vederea cea buna, timpul pe la ORL-isti pentru afectiuni complicate de aerul conditionat si numarul medicamentelor luate pentru cefalee. Dar voi rasuci totusi cutitul in rana…

Angajatul Quasimodo

Multe studii spun ca pro­blemele cu spatele reprezinta cea mai mare sursa de boli pe termen lung in randul an­gajatilor din birouri. Oamenii stau cu orele in pozitii proas­te la calculator sau vorbesc vreme indelungata cu tele­fonul tinut cu umarul – adica cel mai mare stres pentru gat si partea superioara a spa­te­lui.

Pozitia la birou este ex­trem de importanta – gresita, poate duce la probleme dintre cele mai grave. Medicii au sfaturi minunate, de la posturi corecte la „practicati un sport, dar nu in exces”, „nu uitati de respiratia abdominala”, „tineti minte regula 5 minute pauza la ora de munca”. Are cineva urechi pentru ele?

Angajatul Suflat de vant

Ce-i prea putin, strica, le transmit mereu fanilor aerului conditionat. Daca nu cumva ei au super organisme care nu sunt sensi­bile la variatii mari de temperatura (peste 10o C). Regula zice asa: dife­renta intre afara si birou sa nu sara de 8o C.

In afara de acest soc termic, cel mai mic rau pe care ni-l poate face climatiza­rea este un nas curgand. Tre­cand la categoria grea, bifez bacteriile trans­mi­se, alergiile – provocate sau agravate – si serioase afec­tiuni ORL. Si daca ne-am face un anti-fan (fan – engl. a ventila) club?

Angajatul Cap legat

Lucram intr-un mediu foarte, foarte uscat, din cauza siste­mului de aer conditionat pe care il puneam la zid adineauri. Si care nu doar tine tempe­ratura scazuta (marele meu of), ci si „usu­ca” atmosfera.

Prin urmare, incepem sa ne simtim deshidratati (amintiti-va in astfel de momente de cei 2 litri de apa), obositi, sa avem dureri mari de cap. Durerile astea mai pot veni si de la aparatele de fotocopiat sau de la faxuri, pentru ca tonerul lor poate contine substante care inhalate in doze mari provoaca inclusiv probleme respiratorii.

Foto: SHUTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Gandirea negativa ajuta memoria
Gandirea negativa ajuta memoria