In era deadline-urilor si a angajatilor botezati „workaholici”, munca pana la epuizare nu mai este vreo exceptie, ci mai are putin pana sa devina regula. Schimba, nu schimba ceva, aflati ca traim vremuri in care medicii au fost nevoiti sa puna la punct asa numitul test de „burnout”, testul de extenuare, daca preferati.
La Universitatea din Montreal a fost pusa in practica ideea unei testari care sa le arate angajatorilor si angajatilor, inainte sa fie prea tarziu, ca organismul suprasolicitat mai are foarte foarte putin pana la epuizare. Testul la care au lucrat expertii canadieni este de fapt un pachet format din doua analize, una de sange, cealalta de saliva.
Cortizolul, bata-l vina
10% dintre nord americani si europeni sufera de extenuare, depresie sau anxietate – toate legate de serviciul pe care il au, estimeaza organizatiile internationale. Medicii care au lucrat la testul cel nou au presupus (si nu s-au inselat) ca angajatii sanatosi, dar cu stres cronic si cu unele simptome blande de epuizare, au nivelul de cortizol scazut, cam ca in cazul celor deja extenuati.
Nivelul acestui hormon, numit si hormonul stresului, este de obicei ridicat in cazul celor care sufera de depresii, insa tinde sa fie mic in caz de epuizare. Si daca e prea mult, si daca e prea putin strica atat sanatatii fizice, cat si celei psihice.
Ei, potrivit specialistilor stresul cronic si nivelul dereglat de cortizol pot avea impreuna un efect de domino asupra organismului nostru. Din cauza combinatiei ajungem la risc enorm de diabet, de boli cardiace, de probleme ale sistemului imunitar. Analiza de sange pe care o propun canadienii supravegheaza cumva toti acesti factori – insulina, colesterol, presiune sangvina, inflamatii.
„Pe langa testul de sange, analiza mostrei de saliva si completarea unui chestionar, putem sa patrundem mai departe de probleme vizibile cu testarile de acum – sindromul metabolic, afectiunile inimii – chiar pe taramul sanatatii mentale”, explica semnatarul studiului.
El si colegii militeaza pentru diagnostic si tratamente personalizate in problema extenuarii profesionale. Ca un obicei prost, acum doctorii le prescriu din start celor care se plang de epuizare antidepresive, care, atentie, scad nivelul cortizolului. Deja mic, dupa cum le-au aratat cercetarile acestor oameni.