Unele dintre cele mai grele momente din viață sunt cele în care persoane dragi decedează. Cei rămași în urmă experimentează tristețe profundă, apatie, lipsă de concentrare și chiar depresie. Și totuși, viața trebuie să continue. Ce atitudine ar fi mai potrivită la locul de muncă după un deces important? Cum să se comporte colegii? Răspunde la aceste întrebări psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu.
Cum putem să gestionăm inconsecvența pe care pierderea cuiva iubit o poate aduce în activitatea celui îndoliat atunci când acesta revine la serviciu? Se știe că la locul de muncă se cere randament, succes, planuri realizate. Camelia Anca Baciu explică:
”Durerea destabilizează dispoziția, concentrarea, atenția, memoria, capacitatea de a acționa, de a lua decizii… Este important ca și cei de la locul de muncă, managerii, cu precădere să înțeleagă aceasta. În perioada de doliu, creierul, psihicul și corpul nostru se ocupă cu supraviețuirea, cu vindecarea, cu acceptarea. Deci nu se pot ocupa cu creșterea și evoluția. Ar fi prea mult și nici “nu sunt interesate.”
Sunt trei concepte primare care conduc la privarea de drepturi pentru durerea cuiva:
Psihologul Camelia Anca Baciu vine cu explicații concrete despre cum putem susține un coleg ce experimentează stările specifice decesului în familie. ”Eu cred ca rezolvarea dilemei comportamentale și atitudinale la locul de munca se reduce simplu, clar și concis la esența umanismului: empatia compasională.” Desfăcută în foi de ceapă, pusă în practică, înseamnă:
Din dorința de a scurta intensitatea durerii cuiva, avem tendința de a minimiza importanța doliului. Însă fiecare persoană are dreptul să trăiască și perioada de doliu, chiar dacă asta va scoate la iveală ipostaze mai puțin vesele. Ce se mai poate face la locul de muncă?
”Ajutor concret, de acțiune pentru persoana îndoliată (preluarea unor sarcini și responsabilități, feedback uri, diminuarea nivelului de cerere a rezultatelor perfecte în activitate, flexibilitate, folosirea umorului când și unde e cazul etc)
Susținerea și încurajarea persoanei îndoliate, în ceea ce privește activitatea profesională
Crearea, asigurarea sentimentului de apartenență la echipă, de siguranță și protecție în spațiul profesional
Recunoașterea rezultatelor și efortului profesional ale persoanei îndoliate” a mai explicat psihologul.