Evadeaza din birou. Relaxeaza-te!

Intrebati despre concediul lui 2009, an de recesiune, romanii au declarat prin numeroase sondaje ca se gandesc serios sa-l uite.
  • Publicat:
Evadeaza din birou. Relaxeaza-te!
Evadeaza din birou. Relaxeaza-te!

Intrebati despre concediul lui 2009, an de recesiune, romanii au declarat prin numeroase sondaje ca se gandesc serios sa-l uite. N-au bani, nu-i momentul. Cine a zis insa ca vacanta inseamna doar insula, all inclusive, cel putin 3 excursii optionale? Dati pauzelor dese ce e al pauzelor dese si lasati macar vara sa topeasca stresul profesional. Caci multe beneficii aduc „liberele”, fie ele ore sau zile.

O sa auziti in perioada aceasta de criza vorbindu-se despre „stayca­tion”. O strutocamila nascuta din „stay at home”, statul acasa din lipsa de bani intr-un asemenea mo­ment, si „vacation”, con­cediul peste care nu putem sari.

Adica zile libere petre­cute in oras, in parcurile de langa bloc, la terasa de peste drum. Alt­fel cum am putea duce inca un an? Ime­diat vin medicii cercetatori cu niste studii interesante despre efectele vacantei asu­pra sanatatii.

Dar pana atunci din nou sonda­jele, in America de data asta, spun ca foarte multi angajati se tem sa isi ia concediu intr-o vreme in care sefii lor au birourile pline cu liste negre – disponibilizari, trecere in somaj tehnic, reduceri de cheltuieli.

Expertii in resurse umane insista insa si ei ca saritul peste libere nu este solutia si vin cu diverse cai de impacare a caprei cu varza: de la pusul in bagaje al celularului si laptopului pana la lucruri de facut pana in momentul plecarii – o discutie cu seful, desemnarea unui coleg-inlocuitor de incredere, trimiterea unor e-mailuri catre colaboratori.

Concediile mici si dese, cheia imenselor succese

Da, vacantele si weekend-urile scad ni­velul de stres si imbunatatesc starea de bine, dar asa cum sunt ele acum in Eu­ropa (de obicei 3-4 saptamani libere o data), nu sunt suficiente, atrage atentia Charlotte Fritz, cercetator in Ger­ma­nia. „Ne-ar trebui pauze mai mici si mai dese”, spune ea.

220 de an­ga­jati au luat parte la studiul spe­­cialistei, care a aratat ca, desi participantii au raportat ace­lasi nivel de munca inainte si dupa concediu, la in­toar­cere depuneau mai putin efort pentru aceleasi sarcini. Gandurile rele legate de serviciu ii impiedicau pe oameni sa isi reincarce bateriile in sejur.

Vacanta si sanatatea

Femeile care isi iau frecvent con­cedii sunt mai putin tensionate, deprimate sau obosite si mult mai satisfacute de mariajele lor, arata un studiu Marshfield Clinic. Starea de sanatate e mult mai buna in cazul celor care isi iau vacanta de cel putin 2 ori pe an, decat in cazul celor care pleaca doar o data la 2 ani.

Pe femei s-a concentrat si un studiu inceput in 1948: cele care isi luau concediu o data la 6 ani sau mai rar aveau riscuri de 8 ori mai mari de a face o boala de inima decat cele care isi luau minimum 2 concedii anual. Barbatii, 12 mii la numar, au fost in centrul unei cercetari din 1991-2000.

Cei care nu si-au luat vacanta an de an aveau riscuri cu 32% mai ridicate de atac de cord si cu 21% mai mari de deces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Cu mintea intreaga la psihoterapeut
Cu mintea intreaga la psihoterapeut