Unele despărțiri nu au cale de întoarcere: atunci când unul dintre parteneri decedează. Cum să faci față pierderii, cum să accepți emoțiile grele, cum să accepți că viața s-a schimbat, cum să umpli golul, cum să reînveți să fii tu când nu mai ai poate cea mai importantă persoană din viața ta?
Cel mai probabil, nu există persoane care să nu fie impactate masiv de dispariția unei persoane apropiate. Și totuși, lumea ta nu s-a încheiat, chiar dacă atunci simți ceva diferit. Ești pe drumul tău în această lume și trebuie să îți duci misiunea la bun sfârșit. Dar durerea există și trebuie trăită. ”Cel mai mult ajută să te rogi pentru cel plecat, să îl ierți și să te ierți pentru tot ce ați trăit împreună” este de părere Eugenia Pîrleci, terapeut holistic și Life coach.
Depinde foarte mult și de credințele spirituale și de cum ne raportăm la moarte. ”Dacă te raportezi la alegerea sufletului său, nu la alegerea sa ca om, egoismul se reduce și se mai înmoaie durerea, asta dacă l-ai iubit cu adevărat.
Unii fac față acestor despărțiri mai ușor, pentru că nu le este rănit egoul, nu se simt părăsiți. Alții, suferă mai mult decât la un divorț, pentru că se consideră trădați fără echivoc.
În cazul meu, o constelație familială, pe care am făcut-o după pierderea soțului, m-a ajutat să înțeleg că suferința și plânsul meu îi făceau rău sufletului său, că îl țineam pe loc din evoluție” a mai explicat terapeutul holisitic.
Cu siguranță, da. Există viață și avem în noi puterea de a merge mai departe cu respect pentru ceea ce am trăim împreună cu persoana care a decedat. ”E nevoie de răbdare, timpul ameliorează durerea, ca apoi, să rămână doar o amintire, însă, dacă alegi viața. Doliul este o perioadă necesară și se manifestă atât la despărțire cât și la deces. ”Căsătoria, jurământul de cununie, intimitatea și sexualitatea, creează între cei doi o legătură energetică foarte puternică, care se prelungește până la șapte ani. Doliul este un proces de tranziție, în care, energiile celor doi încep să se desprindă și a celui care a decedat părăsește planul terestru” a mai explicat Eugenia Pîrleci.
Cu cât atașamentul celor doi a fost mai mare, trăirile mai intense, stringurile energetice dintre ei sunt mai puternice, doliul va dura mai mult și va fi mai dureros. Toate demersurile și etapele doliului ne ajută să ne adaptăm la nouă etapă, să ne schimbăm. O atitudine deschisă și optimistă, ca a unui copil curios, care începe un nou ciclu școlar, ne ajută să descoperim noi valențe în noi, să ne creăm o nouă viață.