De mai bine de două decenii, întreaga lumea marchează pe 13 noiembrie Ziua Mondială a Bunăvoinței, ca un mod de a încuraja actele caritabile și gesturile pozitive față de cei din jur. Binele pe care îl facem nu are însă efecte doar asupra celor din jurul nostru, ci ne ajută și pe noi să fim mai sănătoși.
La nivel de teorie, cu toții știm că faptele bune au efecte asupra celor din jur, dar pentru cei care nu erau convinși încă, știința vine cu noi argumente: faptele bune au efecte asupra sănătății fizice și psihice! Explică Beatrice Popescu, psihoterapeut.
„Studiile în neurobiologie și psihologie socială au măsurat efectele bunăvoinței, bunătății sau comportamentului prosocial asupra sănătății psihice și au relevat rezultate interesante. Astfel, constatările unui studiu arată că afilierea ca mecanism de coping poate fi o componentă importantă a gestionării stresului și indică faptul că implicarea într-un comportament prosocial ar putea fi o strategie eficientă pentru reducerea impactului stresului asupra funcționării emoționale”, explică Beatrice Popescu.
„Voluntariatul frecvent și activitățile prosociale pot proteja persoanele de inflamația care este asociată riscului crescut de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Mai exact, s-a descoperit că activitățile productive ale vârstnicilor reduc inflamația în corp, așa cum indică proteina C reactivă (CRP), o biomăsură asociată cu riscul de boli cardiovasculare”, a completat psihoterapeutul.
Același studiu explică astfel și motivul pentru care persoanele care fac voluntariat au un risc mai mic de tulburări psihice și au o stare de bine.
„Voluntariatul oferă un sens existențial, iar activitățile de voluntariat îi conectează pe oameni, consolidând relațiile sociale. În plus, voluntariatul crește încrederea în sine, oferind un sentiment de mândrie și identitate ca apartenență la o anumită comunitate. Așadar, fiecare persoană își poate urmări afinitatea și se poate implica pentru a sprijini un grup preferat. Poate obține astfel atât bucuria de a schimba în bine viața cuiva, cât și beneficii nebănuite pentru propria stare de sănătate”, a încheiat Beatrice Popescu.