Fericirea este un scop pentru mulți dintre noi. În ciuda eforturilor noastre, așteptările pe care le avem pentru viața noastră nu se concretizează întotdeauna. O relație se poate destrăma, aspirațiile pentru o carieră de succes pot să nu se realizeze, bolile cronice pot afecta ceea ce putem face cu viața noastră sau altele asemenea.
Adaptarea la schimbările permanente și nedorite poate fi copleșitoare. În golul pe care îl simțim atunci când pierdem ceva, poate fi greu să ne imaginăm o altă cale prin care să continuăm drumul spre un real succes. Dar cercetările sugerează că suntem adesea mai rezistenți decât credem și că fericirea poate fi posibilă în moduri la care nu ne așteptăm niciodată.
Iată patru strategii care ne pot ajuta să îmbrățișăm o viață diferită de cea pe care am planificat-o.
De obicei ne gândim la durere în contextul pierderii unei persoane dragi, dar simțim durere și la despărțiri și în alte contexte. Cercetările privind durerea au descoperit că atunci când durerea nu este recunoscută ca reacție normală într-o anumită situație, cei care suferă pot fi mai puțin probabil să primească sprijin, ceea ce le poate dăuna sănătății mintale. Așadar, validează-ți durerea și dă-ți voie să fii trist atunci când ceva nu iese așa cum ai plănuit.
Atunci când pierzi ceva, parcă găsești indicii care te duc cu gândul la ceea ce ai pierdut, peste tot. După o despărțire, de exemplu, poate părea că toți ceilalți sunt fericiți în cuplu. Dar imaginile pe care le vedem în viețile altora pot fi distorsionate, deoarece oamenii se simt adesea mai confortabil să împărtășească lucrurile bune, păstrând în același timp lucrurile mai grele doar pentru ei. Acest dezechilibru ne face să subestimăm suferința altora, arată cercetările, ceea ce ne poate face să ne simțim mai izolați și mai puțin mulțumiți de propria noastră viață.
Așa cum este important să ne dăm permisiunea de a ne întrista, este la fel de important să ne dăm permisiunea de a fi fericiți, în ciuda vocii din mintea noastră care spune că este dificil să facem asta. După anumite tipuri de pierderi în viață, unele dintre activitățile care ne-au adus bucurie s-ar putea să nu mai aibă același efect, dar s-ar putea să găsim bucurie și fericire în activități noi. Cercetările sugerează că abilitatea de a savura experiențe pozitive, chiar și prin lucruri simple, cum ar fi petrecerea timpului în natură, este asociată cu o stare de bine. Savurarea aceasta implică a fi prezenți și a acorda atenție la ceea ce trăim.
Vrem să avem un drum lin prin viață, dar o viață cu provocări neașteptate poate, de asemenea, să fie una mai solicitantă. Cercetări recente au descoperit că, atunci când oamenii se gândesc la viața lor în moduri precum „Călătoria eroului”, un fel de structură de poveste văzută în multe cărți și filme artistice, ei sunt mai capabili să facă față momentelor stresante și să stabilească pentru ei un scop mai mare. Acest cadru narativ presupune ca un protagonist să fie chemat la aventură, să se confrunte cu obstacole, să fie transformat de noi experiențe și relații și, în cele din urmă, să ofere și celorlalți părțile bune.
Viața pe care am plănuit-o poate fi una grozavă, dar nu și o garanție a fericirii. Chiar și oamenii care obțin tot ce își doresc au trecut prin dezamăgiri și regrete. Așadar, încearcă să găsești bucuria și fericirea integrând cele patru recomandări de mai sus.