Oboseala si somnolenta sunt rezultatul perpetuarii starii de veghe in perioadele programate biologic pentru somn, al insomniilor prelungite si al reducerii sistematice a orelor de somn. Se stie ca aceste situatii duc la scaderea nivelului de performanta. Chiar si diminuarea moderata a duratei somnului pe perioade scurte de timp se acumuleaza si se manifesta printr-o tendinta irezistibila de a adormi in timpul unor situatii neadecvate sau cu potential de periculozitate, cum este sofatul, de exemplu. De asemenea, turele de noapte si orele de munca, ce restrang durata somnului, sunt implicate in producerea stresului si, ca atare, in scaderea sigurantei la locul de munca.
Cauzele stresului
Deseori ne simtim obositi chiar de la trezire. Specialistii afirma ca este normal, deoarece, in cursul noptii, functiile organice incetinesc: temperatura corpului scade, musculatura se relaxeaza, ritmul cardiac se rareste, tensiunea arteriala scade. Abia dupa 2-3 ore ne simtim cu adevarat in forma, o cauza a oboselii de dimineata constituind-o si somnul inadecvat. Oboseala depinde de activitatile de peste zi, principala sursa fiind stresul generat de serviciu, transport, zgomot. Lipsa de somn nu este considerata a fi insa un factor de risc, iar odihnei nu i se acorda prioritate in fata activitatilor de competitie. Factorii psihologici au si ei o contributie: relatii tensionate cu cei din jur, concursuri, nopti albe, stres, lipsa poftei de mancare, examene, o cantitate enorma de informatii ce trebuie memorate. In perioade de eforturi intelectuale intense, stresul are doua efecte: pozitiv si negativ. Efectul pozitiv stimuleaza puterea de concentrare. Efectul negativ apare cand nivelul stresului depaseste capacitatea noastra de a-l stapani, memorarea si invatarea fiind perturbate.
Cum luptam cu oboseala si stresul?
– Bea la micul dejun ceai sau un pahar cu suc de portocale.
– Incearca sa te relaxezi si in timpul zilei, inchizand ochii zece minute si golindu-ti mintea.
– Seara, fa-ti un dus cald si intinde-te zece minute.
– Nu abuza de cafea si dulciuri. Consumate in cantitati mici, acestea au, intr-adevar, un efect energizant, altfel au efect nociv.
– Daca esti obosita sau stresata tot timpul, adopta un ritm de somn regulat si nu te culca mai tarziu de ora 23:30.
– In week-end ar trebui sa te trezesti si sa te culci la aceleasi ore ca in zilele saptamanii.
– Nu uita de activitatile intelectuale: citeste, mergi la teatru sau cinema.
– Nu demara prea energic in nesuferita zi de luni si amana pentru marti intalnirile importante, care te-ar suprasolicita intelectual.