Purtand semnatura psihoterapeutului Christophe André, cartea aceasta te va ajuta sa inaintezi pe calea stimei de sine. Sa o construiesti, sa o repari, sa o protejezi. Ea te va ajuta sa te accepti si sa te iubesti, chiar daca esti imperfecta. Nu ca sa te resemnezi, ci ca sa evoluezi mai bine. Imperfecta, dar libera si fericita...
Purtand semnatura psihoterapeutului Christophe André, cartea aceasta te va ajuta sa inaintezi pe calea stimei de sine. Sa o construiesti, sa o repari, sa o protejezi. Ea te va ajuta sa te accepti si sa te iubesti, chiar daca esti imperfecta. Nu ca sa te resemnezi, ci ca sa evoluezi mai bine. Imperfecta, dar libera si fericita…
Buna stima de sine, un ideal imposibil de atins?
De multe ori, buna stima de sine pare sa reprezinte un obiectiv imposibil de atins pentru muritorii de rand. Or, ea nu este decat un ideal de care poti sa te apropii, daca doresti acest lucru. Ce inseamna sa traiesti, daca nu sa te apropii de idealurile tale? Idealuri de truda sau de trandavie, de descoperiri sau de verificari, de aventuri sau de siguranta…
Mai sunt si preferatele psihoterapeutilor: idealurile de dezvoltare personala, ale caror calatorii interioare ne ajuta sa aflam, sa evoluam si uneori sa ne vindecam de trecutul nostru, de ranile noastre, de lipsurile noastre… Toate acestea nu sunt nici plictisitoare, nici anevoioase, ci sunt intru totul compatibile cu viata zilnica.
Sa te apropii de idealul tau e chiar interesant, cu conditia sa te pui pe drumul cel bun, cu mijloacele care trebuie, si sa inveti sa depasesti proastele obiceiuri, care apar deseori in drum.
Actiunea este oxigenul stimei de sine
Stima de sine si actiunea intretin relatii stranse, in 3 dimensiuni principale:
Adevarata stima de sine nu se dezvaluie decat in actiune si in confruntarea cu realitatea: ea nu se poate contura decat prin intermediul intalnirii cu esecul si succesul, cu aprobarea si cu respingerea. Realitatea stimei de sine se situeaza, astfel, pe terenul vietii cotidiene, si nu numai pe inaltimile spiritului.
Actiunea este facilitata de stima de sine: unul dintre simptomele stimei de sine fragile consta tocmai in raporturile complicate cu actiunea. La persoanele cu insuficienta stima de sine, aceasta este respinsa, din teama de expunere a slabiciunii, a limitelor. Sau, deopotriva, actiunea este privita ca un mijloc de-a obtine admiratia si recunostinta. Din pacate, aceasta nu e suportata decat daca e victorioasa, successful, cum spun americanii.
In sfarsit, actiunea hraneste, slefuieste, construieste stima de sine. Ea este, impreuna cu legatura sociala, una dintre cele doua mari „alimente”. Si tot restul nu e decat autosugestie, la bine si la rau.
Stima de sine inseamna sa dovedesc ca sunt capabil de urmatoarele:
Sa spun ce gandesc.
Sa fac ce vreau.
Sa insist cand ma lovesc de o dificultate.
Sa nu imi fie rusine sa renunt.
Sa rad din toata inima daca sunt luat peste picior fara rautate.
Sa indraznesc sa spun “nu stiu”.
Sa imi acord dreptul de-a fi fericit(a).
Sa ii iubesc pe ceilalti fara sa ii supraveghez sau sa ii sufoc.
Sa cer ajutor fara sa ma simt inferior (inferioara).
Sa pot sa supravietuiesc nefericirilor mele.
Sa dau dovada de umor fata de mine insumi.
Sa trag invataminte din greselile mele.
Sa nu imi fie teama de viitor.
Sa ajung sa ma gandesc si la altceva decat la mine.
Citeste mai multe in: “Imperfecti, liberi si fericiti. Practici ale stimei de sine” de Christophe André, Editura Trei, 504 pag., 49 lei
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...