În aceste vremuri în care veștile războiului de la granița României vin din toate părțile, este foarte important să ne găsim propriul echilibru. Cu atât mai mult cu cât, vreme de doi ani, am suferit cu toții de pe urma pandemiei.
Ambele situații pot crea panică și pot declanșa o seamă întreagă de tulburări, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, atacurile de panică, tulburările de personalitate și de comportament, tulburări ale somnului, ale vieții sexuale, probleme în privința interacțiunilor din familie, de la muncă sau din societate.
În acest context, din perspectivă psihologică, putem spune că avem câțiva pași simpli de făcut pentru a ne recăpăta echilibrul psihic:
Evaluarea stărilor pe care le resimțim – este de preferat ca această evaluare să fie făcută împreună cu: medicul de familie, un psiholog sau un medic psihiatru. Această evaluare ne poate ajuta să avem un diagnostic pentru a putea ulterior să știm de avem de făcut.
În cazul în care stările pe care le resimțim se încadrează în sfera tulburărilor psihice grave (episod depresiv major, anxietate generalizată, atacuri de panică foarte dese), poate fi nevoie de o medicație specifică ce ne poate ajuta să ne recăpătăm mai ușor echilibrul.
În cazul în care vorbim de anumite tulburări moderate (depresie, anxietate, atacuri de panică) se poate apela la ședințe de psihoterapie pentru a învăța sau reînvăța să ne controlăm stările.
Să nu uităm faptul că, cel puțin în acest moment, putem fi vulnerabilizați de cei doi ani de pandemie, iar informațiile primite despre război le putem considera un fel de picătură care vine să ne umple paharul.
Printr-un plan terapeutic putem ajunge să identificăm emoțiile care ne perturbă psihologic, și poate și funcțional, pentru a înțelege apoi cum să ne controlăm aceste emoții și pentru a găsi elemente în interiorul și în exteriorul nostru pe care să ne putem sprijini pentru a ne depăși stările negative.
De asemenea, trebuie acordată mai multă atenție activităților zilnice. Este foarte important să înțelegem că viața se desfășoară zi după zi. De aceea, ne putem concepe un plan zilnic și săptămânal de activități plăcute, care ne pot readuce echilibrul psihic și zâmbetul.
Astfel, în această perioadă ar trebui să fim atenți la următoarele:
De aceea, un consum moderat de știri, vizionarea de filme, spectacole, lectura unei cărți ne pot ajuta să ne schimbăm obiectivul de pe zona de conflict pe activități care să ne demonstreze cât de frumoasă este viața noastră.
Astfel, putem să redescoperim jocurile de societate pe care să le jucăm cu familia sau prietenii. Putem începe cursuri de dans, de înot, de actorie, de pictură, gastronomie etc. Oricare dintre acestea ne pot reda starea de bine și ne pot readuce bucuria.
Cândva Baruch Spinoza spunea că „omul este suma interacțiunilor sale”. De aceea, dacă nu vă simțiți bine, înseamnă că suma interacțiunilor voastre este negativă. Schimbați interacțiunile, indiferent dacă vorbim de mass-media, prieteni sau colegi negativiști, iar viața voastră se va schimba cu siguranță în bine.