Gina Veveriță: Ce este Programarea Neuro lingvistică (NLP)?

NLP este un model despre influențarea propriilor gânduri, sentimente și comportamente.
  • Publicat:
Gina Veveriță: Ce este Programarea Neuro lingvistică (NLP)?
Gina Veveriță, coach - foto arhivă

Auzim tot mai des de puterea NPL în viața de zi cu zi. Dar ce este cu exactitate? Cum ne ajută programarea neuro Lingvistică? Am găsit răspunsuri la toate acestea de la Gina Veveriță, Master Trainer de NLP, Trainer Time Line Therapy, Hipnoterapie si Coaching.

 

CSÎD: Cum putem defini Programarea Neuro Lingvistică?

Gina Veveriță: Pe scurt: Programarea Neuro Lingvistică (NLP) este arta de a utiliza cuvintele pentru a schimba anumite programe care rulează în capul nostru. De exemplu, despre NLP s-au scris nenumarate cărți s-au dezvoltat tehnici avansate și mulți colosi au adus contribuții substanțiale acestui domeniu.

CSÎD: Ce studii are la bază Programarea Neuro lingvistică?

Gina Veveriță: NLP se bazează pe studiile lui Richard Bandler și ale lui John Grinder asupra muncii Virginiei Satir, Fritz Perls, Milton Erickson.

Scopul lui Bandler și Grinder, nu a fost acela de a învăța DE CE funcționează metodele celor menționați anterior, ei au descoperit CUM au reușit ei să producă aceasta magie.

Fiecare dintre acești terapeuți au avut propria perspectivă, teorie și metodă, și le-au împărtășit cu  scopul de a ajuta oamenii să-și atingă potențialul ca ființe umane. Prin vindecarea rănilor din trecut, i-au ajutat pe oameni să obțină un echilibru emoțional să trăiască o viață sănătoasă.

Ei au început să realizeze că fiecare trăiesc sub vrajă, iluzia propriei culturi, societăți, familii și instituții existente în mediul în care trăim.

Astfel NLP este despre CUM să devii liber de aceste iluzii și să poți să elimini propriile limitări, vechile noțiuni despre cine ești și ce ești capabil să gândești, simți și să realizezi.

Și aș vrea să continui pe această idee:

Nu este despre ce știi, nici măcar despre „pe cine cunoști”, este despre „cum tu știi”.   (Steven Leeds)

Alte definiții ale Programării Neuro Lingvistice

CSÎD: În concluzie, ce este NLP?

Gina Veveriță: Atunci când crezi că știi ceva despre NLP, asta este de fapt doar ceea ce tu gândești. NLP este despre ce gândești și cum gândești.

CSÎD: Mai sunt și alte definiții pentru Programarea Neuro Lingvistică?

Gina Veveriță: Alte câteva definiții utilele ale NLP-ului:

NLP este un model despre influențarea propriilor gânduri, sentimente și comportamente.

NLP este un model despre influențarea gândurilor, emoțiilor sentimentelor și comportamentele altor persoane.

NLP este un model de modele. Este un proces de modelare

NLP este studiul structurii experienței subiective. Gândirea NLP se bazează pe principii (asumpții) care schimbă perspectiva. Sunt câteva cu impact major asupra unei gândiri vechi, sunt ca un update care e necesar pentru funcționare și adaptare la un nou mediu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Teama de abandon și relația cu gelozia
Teama de abandon și relația cu gelozia
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”