Gina Veveriță, coach: Cum influențăm relațiile, succesul și viața prin modul în care gândim

Marcus Aurelius spunea că “Tot ceea ce auzim e o opinie, nu un fapt. Tot ceea ce vedem este o perspectivă, nu adevărul”.
  • Publicat:
Gina Veveriță, coach: Cum influențăm relațiile, succesul și viața prin modul în care gândim
Gina Veveriță, coach - foto arhivă

Deși ar părea că modul în care gândim este egal cu adevărul absolut, în realitate este doar perspectiva noastră. În spatele gândirii sunt multe filtre. Despre mecanismele gândirii am stat de vorbă cu Gina Veveriță – Master Trainer de NLP, Time Line Therapy®, Trainer Hipnoterapie si Coaching.

CSÎD: Ce este gândirea?

Gina Veveriță: Din punct de vedere neurologic, gândirea este pur și simplu despre lanțuri de conexiuni sinaptice. Gândirea ca experiență, este  despre „gânduri” și „raționamente”. Căutăm să conectăm ceea ce simțim cu nivelul de înțelegere al lumii noastre interioare  și, prin urmare, facem și spunem lucruri care vor schimba lumea exterioară.

Gândirea ne face ceea ce suntem, totuși este un proces complex și profund defectuos, chiar dacă putem fi destul de siguri că suntem corecți în gândurile, concluziile și acțiunile noastre. Activitatea schimbării minții trebuie adesea să aibă un efect semnificativ asupra modului în care gândesc oamenii, totuși poate fi mai greu să ne schimbăm gândurile decât am putea spera. Dacă putem înțelege cum gândeste cealaltă persoană, inclusiv atunci când raționamentul ei este argumentat puternic sau nu, atunci vom avea șanse mult mai mari de a-i convinge.

 Fiecare om are percepții personale pentru diverse concepte

CSÎD: Cum ne influențăm prin modul în care gândim relațiile, succesul și viața?

Gina Veveriță: Cum percepem lumea din exteriorul nostru și cum o interpretăm, depinde de Mediul în care ne dezvoltăm, în care ne naștem și creștem. Acesta determină modul în care noi ne raportăm la mediul din exteriorul nostru.

Toate informațiile pe care le înmagazinăm de-a lungul vieții, crează amintirile, memoria, experiența. Interpretăm lumea pe baza experiențelor pe care le-am trăit până în acest moment al vieții.

În același timp, limbajul pe care l-am învățat, ne ajută să ne exprimăm gândurile și să ne informăm despre lume. Și aici aș dori să menționez un aspect extrem de important, și anume, este vorba de semnificația pe care noi o dăm acestor cuvinte. Fiecare dintre noi avem o altă interpretare despre ceea ce reprezintă cuvântul „iubire”, ”prosperitate”, ”sărăcie”… ”culoarea roșie”.

Gândirea este influențată și de cele 5 simțuri

CSÎD: Mai explicați-ne, vă rugăm.

Gina Veveriță: Percepem lumea din exteriorul nostru prin cele 5 simțuri: văz, auz, miros, gust, simțul tactil.. Până aici e clar și simplu, nu-i așa?

Modul în care noi filtrăm ceea ce vedem, auzim, simțim, mirosim, gustăm, produce imagini vizuale, auditive, kinestezice, gustative, olfactive. Toate acestea se obțin pe baza celor 3 filtre: ștergere, distorsiune, generalizare prin care selectăm informația din exteriorul nostru.

Aceste filtre sunt: timp, spațiu, materie, energie, limbaj, amintiri, decizii, metaprograme, valori și convingeri, atitudini.

Aș vrea să vă gândiți câte procese intervin în modul în care desenăm și ne creem propria realitate. În completarea acestor filtre mai adăugăm starea emoțională în care ne aflăm în acel moment precum și fiziologia. Iar rezultatul va fi întotdeauna, unul bazat pe asocierea pe care o facem cu amintirea sau experiența din trecutul nostru.

CSÎD: Ce putere au gândurile de dimineață?

Gina Veveriță: Sunt o alegere gândurile de dimineață și îți programează ziua respectivă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”